VSETÍN - příběhy, životy a osudy významných osobností

Vsetín je město ve Zlínském kraji, okrese Vsetín, na Valašsku na řece Vsetínská Bečva. Žije zde přibližně 26 tisíc obyvatel.

Osobnosti, které se ve Vsetíně narodily, nebo zde žily a tvořily:

Eliška Balzerová

Eliška Balzerová

Narozená 25.05.1949 ve Vsetíně. Česká herečka. Dětství prožila v Moravských Budějovicích a k divadlu ji přivedla matka. Vystudovala konzervatoř v Brně a poté JAMU. Od roku 1977 byla členkou Divadla na Vinohradech. V druhé polovině devadesátých se spolu s Tomášem Töpferem výrazně angažovala při obnově Divadla Na Fidlovačce. V roce 2011 získala Českého lva za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli.

Miroslav Ekart

Miroslav Ekart při oslavách svých devadesátin v roce 2019

Narozen 08. 01. 1929 ve Vsetíně, zemřel 30. 01. 2022 tamtéž. Choreograf a umělecký vedoucí Folklorního spolku Vsacan. Spojení Miroslava Ekarta s folklorem se datuje od roku 1948. Celý jeho rodinný život byl podřízen práci v souboru. V roce 2019 u příležitosti svých devadesátin ocenění Zlínského kraje za celoživotní přínos v oblasti folkloru a dlouhodobou propagaci rodného kraje. Miroslava Ekarta si můžete připomenout v rozhovoru z roku 2019 ZDE.

Zdeněk Kovář

Čtěte také

Narozen 26. ledna 1917 ve Vsetíně, zemřel 21. června 2004 ve ZlíněPrůmyslový návrhář a sochař. Navrhoval tvary rukojetí nástrojů, šicích strojů, magnetofonů nebo promítaček, spolupracoval i na návrzích vozů Tatra. Navrhl například karoserie a vnitřní zařízení nákladních vozů T 137 a T 138 a spolupracoval také na návrhu slavného osobního vozu T 603. Věnoval také sochařské tvorbě. V roce 1947 založil obor výuky tvarování strojů a nástrojů ve speciálním ateliéru zlínské umělecko-průmyslové školy. Po roce 1959 vyučoval na gottwaldovské pobočce VŠUP Praha. V letech 1981 až 1989 pracoval jako vedoucí profesor katedry tvarování strojů a nástrojů VŠUP v Gottwaldově. V roce 1989 ze školy odešel a tvořil ve vlastním ateliéru ve Zlíně.

Václav Mikušek

Narozen 03. 07. 1946 ve Vsetíně. Polistopadový politik. Vystudoval Přírodovědeckou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Kvůli svým kritickým postojům vůči komunistickému zřízení se dostával do neustálých problémů. V roce 1989 se stal v Rožnově jedním z organizátorů mítinků a dalších akcí na podporu listopadové revoluce. Později se stal projektovým manažerem ve Valašském muzeu. Celkem šestnáct let střídavě zastával pozici starosty a místostarosty Rožnova pod Radhoštěm a výrazně se zasloužil o polistopadový rozvoj tohoto města.

Lukrécie Nekšovna z Landeku

Narozená 1582/1584, zemřela 23. 03. 1614 ve Vsetíně. Moravská šlechtična, majitelka panství Vsetín, Lukov a Rymice a v letech 1609-1614 manželka Albrechta Václava Eusebia z Valdštejna. Historický význam Lukrecie Nekšovny z Landeku spočívá v tom, že její majetek poskytl Albrechtovi z Valdštejna odrazový můstek pro pozdější vzestup a realizaci vojenských, hospodářských a politických ambicí.

Josef Sousedík

Josef Sousedík

Narozen 18. 12. 1894 ve Vsetíně, zemřel 15. 12. 1944 tamtéž. Český podnikatel, odbojář a vynálezce. Vyučil se strojním zámečníkem a elektromontérem. Jako dobrovolník se účastnil za 1. sv. války osvobozovacích bojů na Slovensku. Později si otevřel vlastní dílnu na elektromotory a další přístroje. Více než 50 patentů neslo jeho jméno. Byl dvakrát zvolen starostou Vsetína a za 2. sv. války byl aktivně zapojen do odboje. Po potyčce byl v roce 1944 zastřelen příslušníkem Gestapa. Po válce mu prezident Edvard Beneš udělil Válečný kříž in memoriam, jeho jméno ale bylo plně rehabilitováno až po roce 1989. O Josefu Sousedíkovi byly v roce 2022 natočeny dva snímky formou dokudramatu – Osudová strela a Génius Valašska, kde si ho zahrál jeho vnuk Tomáš.

František Sova

František Sova

Narozen 10. 11. 1853 v Kyjově, zemřel 23. 01. 1940 ve Vsetíně. Lékař, národopisec a politik. Po studiích medicíny v Praze a Vídni se dostal do Vsetína. Jeho učitelem na gymnáziu v Brně byl etnograf František Bartoš. Mimo lékařskou praxi se zapojil do veřejného života na Vsetíně. Zasloužil se o vybudování městské elektrárny, nemocnice, vodovodu a škol. V roce 1924 založil František Sova společně s dalšími nadšenci muzeum, předchůdce dnešního Muzea regionu Valašsko. Pokud se chcete dozvědět více o životě této významné osobnosti Vsetína, poslechněte si rozhovor ZDE.

Jindřich Štreit

Jindřich Štreit na Sovinci

Narozen ve Vsetíně 05. 09. 1946. Český dokumentární fotograf a vysokoškolský pedagog. Vyrůstal v obci Střítež na Valašsku. Vystudoval gymnázium v Rýmařově a Pedagogickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci, kde se začal věnovat fotografování. V roce 1982 ho kvůli jeho dokumentárním fotografiím zatkla Státní bezpečnost, čtyři měsíce ho drželi ve věznici Praha-Ruzyně a bylo mu zakázáno vystavovat a publikovat až do Sametové revoluce. Od roku 1991 vyučuje na Institutu tvůrčí fotografie na Slezské univerzitě v Opavě.

Michael Thonet

Narozen 02. 07. 1769 v Boppardu (Německo), zemřel 03. 03. 1871 ve Vídni. Německý podnikatel, truhlář, vynálezce a návrhář nábytku, který se usadil na Moravě. Od 30. let 19. století experimentoval s výrobou nábytku z ohýbaného dřeva, což vyústilo v založení továrny v obci Koryčany. Firma se zanedlouho rozšířila i o závody v Bystřici pod Hostýnem a Vsetíně. Továrna v Bystřici pod Hostýnem funguje dodnes. Po znárodnění v roce 1953 byla přejmenována na TON (továrna na ohýbaný nábytek).

Jarmila Šuláková

Jarmila Šuláková na Colours of Ostrava, 2009

Narozená 27.06. 1929 ve Vsetíně, zemřela 11. 02. 2017 tamtéž. Folklorní zpěvačka. Pocházela z umělecké rodiny, vyučila se švadlenou. Patřila k nejvýznamnějším představitelkám lidového zpěvu v České republice, hlavně na Moravě a na Valašsku, občas je přezdívaná „valašskou královnou lidové písně. In memoriam jí byla udělena Zvláštní cena města Vsetína a medaile Za zásluhy prezidentem Milošem Zemanem. Připomeňte si její život a tvorbu ZDE.

Eva Urbachová

Eva Urbachová

Narozená 02. 09. 1924 v Brně, zemřela 13. 10. 2019 ve Vsetíně. Etnografka a muzejnice. V Brně vystudovala lingvistiku a etnografii a také zde odstartovala svou muzejní kariéru, v níž pak úspěšně pokračovala na Valašsku, kam se v roce 1955 přestěhovala. Roku 1960 nastoupila jako etnografka do vsetínského muzea, kde pracovala více než 30 let. Dokumentovala zanikající obory lidové podomácké výroby, lidový oděv a projevy každodenního i svátečního života.

Roman Vojtek

Roman Vojtek

Narozen 14. dubna 1972 ve Vsetíně. Vyučil se seřizovačem obráběcích strojů, později studoval na JAMU v Brně. Zahrál si jednu z hlavních rolí – Karla Dvořáka v oblíbeném seriálu Vyprávěj, což je proslavilo dost možná nejvíce. Mimo to má ale na kontě třeba postavu Adama v komedii Líbáš jako bůh a desítky dalších rolí také v muzikálech a divadelních představeních. Krom toho je také zpěvákem, tanečníkem či moderátorem. Rozhovor s Romanem Vojtkem o jeho životě a práci najdete ZDE.

Josef Wachtler

Vsetínský zámek. Snímek uživatele Pkotrla.

Narozen 23. 12. 1793 v Bratislavě, zemřel 21. 10. 1879 ve Štýrsku. Rytíř a šlechtic. Celým jménem Josef Friedrich Michal Bernard rytíř z Wachtlerů. Pocházel z rodiny zámožného kupce. Potrpěl si na sebereprezentaci, a proto si vybral za své sídlo vsetínský zámek. Úpravy a opravy probíhající v letech 1833–35 daly zámku současnou klasicistní podobu. Wachtler se pokusil se vybudovat v panství moderní hospodářství, aby byl schopný nákladnou opravu hradit. V podnikání se mu ale příliš nevedlo, nakonec byl nucen zámek prodat. Přesto jeho aktivity stály na počátku rozvoje města Vsetína ve druhé polovině 19. století.

autoři: Český rozhlas Zlín , Petr Krygel
Spustit audio

Související