Na Valašku se natáčely dokumenty o vynálezci Josefu Sousedíkovi, toho ztvárnil jeho vnuk

22. červen 2022

V třetím červnovém týdnu měly v kinech slavnostní premiéru snímky Génius Valaška a Osudová strela, které mapují osobnost vsetínského rodáka, vynálezce Josefa Sousedíka. Unikátní na těchto snímcích je, že ho ztvárnil přímo jeho vnuk Tomáš, který je mu navíc velmi podobný.

Snímek Osudová strela se věnuje obnově slavného vlaku Slovenská strela, jehož unikátní elektrický pohon vyvinul právě Josef Sousedík. Druhý dokument Génius Valašska se soustředil na Sousedíkův osobní život a věnuje se jeho podpoře partyzánského hnutí na Valašsku, která se mu stala osudnou. Zemřel totiž při výslechu v úřadovně vsetínského gestapa v roce 1944.

Producent těchto snímků Aleš Hudský s režisérem a autorem Martinem Pátkem s napětím čekali, jaké budou při premiérách v kinech první ohlasy. „Začínali jsme v pondělí v Kopřivnici, protože Josef Sousedík vlastně vlak Slovenská strela vyvinul tam. Druhý den byla slavnostní premiéra na Vsetíně, kde se narodil a kde se z něho stal úspěšný podnikatel a vynálezce. Osm let byl starostou Vsetína, takže jeho jméno je tam známé a místní naplnili kino Vatra opravdu až po střechu,“ říká v rozhovoru pro Český rozhlas Zlín s nadšením Aleš Hudský.

Oba dokumenty vznikaly zároveň. Mají formu dokudramat, což je vlastně dokument s hranými scénami. Ty zobrazují například výslech Josefa Sousedíka na gestapu nebo vypalování sídla partyzánů, což byl Juříčkův mlýn. V těchto scénách ztvárňuje Josef Sousedíka jeho vnuk Tomáš, který je svému dědovi neuvěřitelně podobný. Účinkují tu také místní herci z Valašska, kde se natáčelo. Kulisami pro natáčení se mimo Vsetín stal například i Prlov nebo Leskovec.

Snímek Osudová strela už odvysílala také Česká televize, druhý snímek Génius Valašska bude k vidění v kinech, později i v televizi.

Aleš Hudský, producent dokudramat Osudová strela a Génius Valašska
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.