BYSTŘICE POD HOSTÝNEM - příběhy, životy a osudy významných osobností

Bystřice pod Hostýnem je město v okrese Kroměříž ve Zlínském kraji, 23 km severovýchodně od Kroměříže. Leží na úpatí Hostýnských vrchů. Žije zde přibližně 8 100 obyvatel. 3 km od centra města se nachází poutní místo Hostýn.

Osobnosti, které se v Bystřici pod Hostýnem narodily, nebo zde žily a tvořily:

Michael Thonet

Narozen 02. 07. 1769 v Boppardu (Německo), zemřel 03. 03. 1871 ve Vídni. Německý podnikatel, truhlář, vynálezce a návrhář nábytku, který se usadil na Moravě. Od 30. let 19. století experimentoval s výrobou nábytku z ohýbaného dřeva, což vyústilo v založení továrny v obci Koryčany. Firma se zanedlouho rozšířila i o závody v Bystřici pod Hostýnem a Vsetíně. Továrna v Bystřici pod Hostýnem funguje dodnes. Po znárodnění v roce 1953 byla přejmenována na TON (továrna na ohýbaný nábytek).

Ambrož Špetík

Svatý Hostýn

Narozen 10. 12. 1921 v Bystřici pod Hostýnem, zemřel 31. 01. 2005 ve Valašském Meziříčí. Sochař. V letech 1939-45 absolvoval školu umění ve Zlíně. Tvořil primárně ze dřeva. Jeho díla je možné obdivovat ve Valašském Meziříčí, městě, ve kterém žil a pracoval. Dále vytvořil díla zdobící Hostýn, kostel ve Starém Městě u Uherského Hradiště a vytvořil několik náhrobků pro Valašský Slavín v Rožnově pod Radhoštěm.

autoři: Český rozhlas Zlín , Petr Krygel
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.