Do bývalého spartakiádního stadionu ve Vsetíně se zakously demoliční stroje, začíná jeho obnova

6. říjen 2021 15:41

Fotbalové hřiště, atletický ovál či zázemí pro hasičský sport. Tak by měl po celkové rekonstrukci vypadat atletický stadion na Ohradě ve Vsetíně. Jeho obnova právě začala.

Lidé na něm cvičili svou první spartakiádu nebo třeba zaběhli svůj první osobní rekord. Bývalý atletický stadion v místní části Ohrada na okraji Vsetína byl dlouho v neutěšeném stavu, teď se ho ale radnice rozhodla kompletně opravit. K zemi jdou v těchto dnech i ochozy, na kterých lidé fandili atletům, fotbalistům nebo sledovali spartakiády, kvůli kterým původně v osmdesátých letech stadion vznikl.

Fotbalový, atletický a "spartakiádní" stadion Vsetín před obnovou v roce 2021

Rekonstrukce stadionu na Ohradě

Fotbalový stadion s atletickou dráhou získalo město do vlastnictví v roce 2017 za 10 milionů korun od Tělovýchovné jednoty MEZ Vsetín. Šlo o strategickou investici, protože jeho technický stav neumožňoval další provoz. Radnice následně začala připravovat rekonstrukci tohoto stadionu, který by do budoucna měl být moderním sportovním stánkem sloužícím nejen fotbalistům, ale i dalším sportovcům.

Podle již zpracovaného projektu dojde k obnově travnatého fotbalového hřiště včetně systému zavlažování, výstavbě 400 metrů dlouhého atletického oválu a sektorů pro skok do dálky, vrh koulí a skok do výšky. Přibýt by měly i tréninková plocha pro hasičský sport, sklad na umístění pomůcek pro hasičský sport, parkoviště, krytá tribuna se šatnami a dalším zázemím. Jako první však musí být odstraněny původní betonové ochozy, stěny a tribuny včetně opěrných zdí. 

A právě tuto zakázku získala v minulých dnech hranická specializovaná firma, která už pro město realizovala bourání přístavby sportovní haly Na Lapači a nedaleké budovy bývalé sauny. Celkové náklady tuto demolici budou činit 4,9 milionu korun bez DPH.

„Rozpočtové náklady předpokládaly na demolici tribun částku 36 milionů korun, proto je cena necelých pěti milionů pro město výhodná. S firmou máme navíc dobré zkušenosti a také reference z jiných měst jsou pozitivní,“ řekl starosta Jiří Růžička s tím, že bourací práce by měly být dokončeny v závěru listopadu. Místo nynějších betonových ochozů bude podle projektové dokumentace pouze vyvýšený zatravněný val.

Stavební práce by pak měly pokračovat příští rok nejprve obnovou fotbalového trávníku včetně zavlažování, vybudováním atletického oválu, úpravou zemních valů, stavbou skladu pro hasiče a parkoviště a přípojkami inženýrských sítí.

„Vzhledem k přepokládané finanční náročnosti přestavby, která dle projektu dosahuje 140 milionům korun bez DPH, bude samozřejmě naší snahou zajistit spolufinancování z dotačních zdrojů státu či Evropské unie,“ přiblížil Růžička a dodal, že právě v minulých dnech město požádalo Národní sportovní agenturu o dotaci, která by mohla dosáhnout až 40 milionů korun.    

autoři: Gabriela Hykl , Růžena Vorlová | zdroj: Město Vsetín
Spustit audio

Související