I dnes chovatelé ovcí oceňují pomoc ovčáckých a pasteveckých psů

S pastevkyní Martinou Mastilovou o současném chovu ovcí a tradiční pomoci ovčáckých a pasteveckých psů
Na stráních a loukách Zlínského kraje se odedávna pásly ovce. A s ovcemi člověku pomáhal a stále pomáhá pes. Jaká plemena se k pasení využívají a jak se člověk v dnešní době stane pastevcem?
Dnes sice většina z nás využívá k sečení trávy sekačku, tradičně se ale zahrady a louky nechávaly vypásat ovcemi. S nimi lidem pomáhali ovčáčtí nebo pastevečtí psi.
Jaký je rozdíl mezi ovčáckým a pasteveckým psem? Používají se i dnes? A jak s ovcemi pracují? Za pastevkyní Martinou Mastilovou se do Březolup na Uherskohradišťsku vydala natáčet redaktorka Českého rozhlasu Zlín Markéta Macháčková.
Tento článek je součástí seriálu reportáží Českého rozhlasu Zlín KOŘENY. Všechny jeho díly najdete ZDE.
Související
-
Domácí zabíjačky jsou dnes už spíše vzácností. V Míškovicích si tuto tradici zachovali
Život na vesnici byl odpradávna spjatý i se zabijačkami. Tomuto fenoménu se věnuje reportáž Silvie Pospíšilové z cyklu Kořeny.
-
Velehradská bylinkářka Pavlína Pelikánová: Příběh obnovy starých léčivých tradic
Byliny byly dříve součástí každé domácnosti. V čajích, sirupech, mastích i při vaření. Přitom sbírat byliny může takřka každý. Jaké byliny dávají louky ve Zlínském kraji?
-
Muškát moravský vznikl v Polešovicích na Uherskohradišťsku. Révu tu šlechtí už více než 100 let
Morava není jen o malebných krajinách a bohaté historii, ale také o vínu. O zlepšení kvality a odolnosti révy tu pečují i vinařské šlechtitelské stanice.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.