Domácí zabíjačky jsou dnes už spíše vzácností. V Míškovicích na Kroměřížsku si tuto tradici zachovali
Život na vesnici byl odpradávna spjatý i se zabijačkami. Tomuto fenoménu se věnuje reportáž Silvie Pospíšilové z cyklu Kořeny.
V pravidelném cyklu Kořeny o všem, co utvářelo a utváří náš kraj, se tentokrát zaměříme na tradiční a významnou událost našich vesnic - zabijačky. Tyto každoroční události přinášejí nejen lahodné masné pochoutky, ale také spojují komunitu a zachovávají staré řemeslné tradice.
V Míškovicích na Kroměřížsku nechtěli, aby místní děti znaly zabijačkové speciality jen z obchodu, a tak tu parta nadšenců v čele se starostou začala pořádat obecní zabijačky. A vy se prostřednictvím reportáže můžete na jednu z nich podívat.
Tento článek je součástí seriálu reportáží Českého rozhlasu Zlín KOŘENY. Všechny jeho díly najdete ZDE.
Související
-
Kozy jsou takové intelektuálky, hodnotí povahu tohoto zvířete farmář Martin Vlček z Vizovic
Jaro je obdobím, kdy je na kozích farmách plno kůzlat. Na pastviny v okolí Vizovic se v tomto období můžete vydat v reportáži Českého rozhlasu Zlín.
-
Zachráněná tradice: Sklárnu Květná získal nový majitel, který v ní udrží ruční výrobu skla
Novým majitelem Sklárny Květná ve Strání na Uherskohradišťsku je český průmyslový a realitní holding AF Group. Ve firmě zachová ruční výrobu skla.
-
Recept na Vizovické pečivo: mouka, voda, čas a šikovné ruce
Tradiční Vizovické pečivo se sice nejí, zato je krásné a plné symboliky. Jde o takzvané obřadní pečivo a ve Vizovicích se traduje 36 vzorů.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.