Recept na Vizovické pečivo: mouka, voda, čas a šikovné ruce
Tradiční Vizovické pečivo se sice nejí, zato je krásné a plné symboliky. Jde o takzvané obřadní pečivo a ve Vizovicích se traduje 36 vzorů.
K adventnímu času na Valašsku neodmyslitelně patřilo a patří Vizovické pečivo. K jeho výrobě není potřeba jen mouka a voda, tou nejdůležitější ingrediencí je šikovnost jeho tvůrců.
Ve Vizovicích se dřív toto obřadní pečivo vyrábělo v mnoha rodinách. Dnes zlatavá zvířátka a postavičky pečou už jen čtyři pekařky Za těmi se přímo do Vizovic vypravila redaktorka Českého rozhlasu Zlín Blanka Kovandová.
V reportáži se nejen dozvíte víc o samotné výrobě tohoto druhu pečiva, ale třeba i to, co které vyrobené zvířátko symbolizuje.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.