Budhové, pyramidy, sfingy a dokonce i mobilní telefony. I takové ozdoby se objevují na vánočních stromcích

26. listopad 2020

Aktuálně mohou mít otevřeno prodejny, které nabízí vánoční ozdoby. Ačkoli český zákazník upřednostňuje tradiční ozdoby i barvy, vkus zahraničních zákazníků bývá velmi pestrý.

Do celé Evropy i do zámoří putovaly letos navzdory pandemii tisíce ručně vyrobených vánočních ozdob ze vsetínské Irisy. Výrobní družstvo udržuje jako jedno z mála v Česku tradici ruční výroby skla.

Vedoucí tohoto výrobního družstva Vlastimil Juřička v rozhovoru pro Český rozhlas Zlín prozradil, že pandemie se jejich výroby výrazně nedotkla. „Velcí zákazníci objednávají vánoční skleněné ozdoby brzy na jaře. My to potom celé léto vyrábíme a dodáváme jim to nejpozději v září. Pandemie jako taková se nás tak letošní rok nedotkla,“ řekl doslova.

Nyní mohli otevřít i vsetínskou prodejnu, uspokojit tedy i české zákazníky nejen formou on-line prodeje. “Čeští zákazníci jsou specifičtí tím, že mají vkus,“ říká s úsměvem Vlastimil Juřička.

Přímo na prodejně Irisy jsou v prodeji i tradiční benefiční ozdoby, které jsou letos ve tvaru miminek. Výtěžek z jejich prodeje pomůže Vsetínské nemocnici, konkrétně při vzdělávání porodních asistentek.

Spustit audio

Související