Nejnovější
-
Tradice
Profesionální houslař prozrazuje: Každý nástroj zraje, u houslí je to zhruba 100 let
Houslařství je umělecké řemeslo, které se asi nejvíce podobá řezbářství. Má však své vlastní postupy i nástroje. Je náročné na přesnost, čas i celoživotní studium.
-
Tradice
I dnes chovatelé ovcí oceňují pomoc ovčáckých a pasteveckých psů
Na stráních a loukách Zlínského kraje se odedávna pásly ovce. A s ovcemi člověku pomáhal a stále pomáhá pes. Jaká plemena se k pasení využívají?
-
Sport
Ke Zlínskému kraji neodmyslitelně patří rally, má tu dlouhou tradici a láká tisíce fanoušků
Rally sport má ve Zlínském kraji dlouholetou tradici a těší se velké popularitě. První závody se začaly jezdit už za Baťovy éry.
-
Tradice
Pokud se nestane zázrak, toto řemeslo zanikne, říká malérečka Tupeské keramiky Hana Šubrtová
Před více než sto lety se v Tupesích na Uherskohradišťku začala vyrábět unikátní malovaná keramika. V současnosti ji umí vytvořit jen několik rodinných podniků.
-
Tradice
Největší výzva je pštrosí vejce, říká malérečka kraslic z Luhačovic Petra Semelová
Obyčej malování vajec znali už antičtí Římané. Kraslice v křesťanské tradici jsou nedílně spojeny s Velikonocemi.
-
Tradice
Velehradská bylinkářka Pavlína Pelikánová: Příběh obnovy starých léčivých tradic
Byliny byly dříve součástí každé domácnosti. V čajích, sirupech, mastích i při vaření. Přitom sbírat byliny může takřka každý. Jaké byliny dávají louky ve Zlínském kraji?
-
Tradice
Muškát moravský vznikl v Polešovicích na Uherskohradišťsku. Révu tu šlechtí už více než 100 let
Morava není jen o malebných krajinách a bohaté historii, ale také o vínu. O zlepšení kvality a odolnosti révy tu pečují i vinařské šlechtitelské stanice.
-
Tradice
Domácí zabíjačky jsou dnes už spíše vzácností. V Míškovicích si tuto tradici zachovali
Život na vesnici byl odpradávna spjatý i se zabijačkami. Tomuto fenoménu se věnuje reportáž Silvie Pospíšilové z cyklu Kořeny.
-
Tradice
Když slivovice, tak z Moravy. I v Janové na Vsetínsku se drží valašská tradice pálení
Stačí dorazit s bečkou s meruňkovým, trnkovým nebo třeba jablečným kvasem a za pár hodin si z pálenice v Janové na Vsetínsku můžete odvést skvělý valašský destilát.
-
Tradice
Stejně jednou skončím v muzeu i já, říká morkovický košíkář Radim Klímek
Morkovice na Kroměřížsku jsou mekkou košíkářství. To aspoň říká jeden z posledních profesionálů udržujících naživu tradiční řemeslo pletení z vrbového proutí Radim Klímek.
Stránky
Další pořady
-
Mezi nebem a zemí
Magazín o víře a spiritualitě. Reportáže, rozhovory, pozvánky a aktuální informace o událostech duchovního života.