Zachráněná tradice: Sklárnu Květná získal nový majitel, který v ní udrží ruční výrobu skla

31. leden 2024 16:22

Novým majitelem Sklárny Květná ve Strání na Uherskohradišťsku je český průmyslový a realitní holding AF Group. Ve firmě zachová ruční výrobu skla.

Čtěte také

Sklárna ve Strání se zabývá ruční výrobou skla od roku 1794. Její majitel, společnost Cerva Bohemia plánovala na konci ledna kvůli vysokým cenám energií ukončit výrobu, výpověď dostalo přes 80 zaměstnanců. Situace se ale změnila a výroba skla ve Strání bude pokračovat.

Jak Českému rozhlasu řekl ředitel sklárny Marek Mikláš, novým majitelem Sklárny Květná je český průmyslový a realitní holding AF Group, který chce ruční výrobu skla zachovat. To vítá i nezávislý starosta Strání Antonín Popelka. Ve firmě, který je největším zaměstnavatelem v obci, totiž zůstane zhruba 56 zaměstnanců. Jak doplnil ředitel sklárny Marek Mikláš, do budoucna by se jejich počet měl opět zvýšit.

Český průmyslový a realitní holding AF Group z Hodonína sdružuje 25 firem. Výkonný ředitel holdingu Josef Anovčín v tiskové zprávě ke koupi sklárny uvedl, že to byla mimořádná příležitost k uchování tradičního řemesla, které je proslulé po celém světě, a že sklárna je silně spjatá s tímto regionem a je tu vnímána jako tradiční a dlouholetý zaměstnavatel.

Částka, za kterou se obchod uskutečnil, nebyla zveřejněná. Dosavadní majitel Lubor Cerva sklárnu prostřednictvím svých společností vlastnil od roku 2011.

31. ledna 2024 skláři vynesli osm tavicích pánví z pece a výroba se zastavila. Ovšem ne natrvalo, ale pouze dočasně. Došlo totiž k opravě celé pece a v pondělí 5. února proběhlo slavnostní znovuspuštění výroby. U příprav na tento den byl redaktor Českého rozhlasu Zlín Michal Sladký, můžeme tedy nabídnout reakce místních sklářů:

Spustit audio

Související