Sklárna ve Strání-Květné jako jedna z posledních ctí fortel a tradice

10. srpen 2020

Ručně vyráběné sklo dříve kupovali zejména movitější lidé, dnes ho oceňují hlavně vinaři a sommeliéři. 

Výroba skla v Květné na Uherskohradišťsku má už víc jak dvousetletou tradici a v době největšího rozkvětu místní sklárny zaměstnávaly 550 lidí. Za dobu existence byla výroba přerušena jen dvakrát – za druhé světové války a letos kvůli epidemii kornaviru. Na začátku července se naštěstí podařilo výrobu obnovit, i když zatím jen z poloviny. 

Sklárna v Květné, která je částí obce Strání, otevřela v sobotu 8. srpna své brány veřejnosti. Návštěvníkům představila výrobu ručního skla, kterou jsou tamní skláři pověstní. K vidění bylo tavení, foukání, broušení, leptání i malování skla.

Skláři v Květné dokáží denně vyrobit 350 skleniček. V automatizovaných výrobnách je to přitom až 60 000 kusů denně. I když se ruční výroba pak odráží na ceně, má zákazníky, kteří to ocení.  Jsou to hlavně vinaři a sommeliéři, kteří jsou pro sklárnu v Květné dlouhodobě nejdůležitější odběratelé.

autor: Veronika Žeravová
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.