Sklárny v Karolínce končí po 160 letech. V Květné se lidé vrátí do práce na začátku července

23. červen 2020 16:49

Sklárny společnosti Crystalex CZ v Karolince na Vsetínsku končí výrobu

V Karolínce práci přijde 87 lidí, kteří na konci května dostali výpovědi a skončí na konci července. Sklárny zaměstnávaly v poslední době asi stovku lidí, 12 zůstane na ukončení provozu, řekl ředitel skláren v Karolince Jiří Morávek. Na ukončení výroby již dříve upozornil na webu Valašský deník.

Výroba se v létě přesune do jiného novoborského závodu Crystalexu. Sklářská výroba měla v Karolince dlouhou tradici, poptávka se však v posledních letech snižovala. Sklárny se v posledních letech soustředily na produkci leptaného skla, převážná část produkce šla na export, sklárny dodávaly dekorované sklo do řady zemí. "Poptávka se snižovala, navíc si řada firem začala dělat dekorace sama. Ještě v roce 2015 jsme dekorovali 5,5 milionu kusů, loni to byla už jen polovina," uvedl ředitel.

Do Nového Boru se bude stěhovat veškeré vybavení, například leptací linka. "Jde o strojní zařízení, které je určeno k dekoraci leptáním," uvedl Morávek. Někteří z propuštěných podle něj už našli nové pracovní uplatnění. Podle Morávka ve sklárnách pracovali zejména starší lidé, většinou z Karolinky a sousedních Velkých Karlovic. Asi čtyři zaměstnanci půjdou pracovat do Nového Boru.

"Jsou to ti, kteří zajišťují leptání a seřizování strojů," uvedl ředitel. Areál v Karolince zřejmě nabídnou k prodeji. "Vzhledem k tomu, že šlo o unikátního zaměstnavatele, je vysoce pravděpodobné, že lidé budou muset změnit profesi nebo se zapracovat do jiných oborů," řekla dnes ČTK ředitelka krajského úřadu práce Miriam Majdyšová.

Úřad práce se situací v Karolince již zabývá. "Je běžnou praxí, že se s lidmi pracuje již ve výpovědní době, a to ve spolupráci se zaměstnavatelem. Před ukončením pracovních poměrů nabízíme i možnost, že naši pracovníci přijdou do firmy a předají jim veškeré informace o vedení v evidenci na úřadu práce a možnosti uplatnění," uvedla Majdyšová.

V Karolince byl na konci května podíl nezaměstnaných 4,41 procenta, šestý nejvyšší údaj mezi obcemi na Vsetínsku, v rámci Zlínského kraje byla Karolinka na 23. místě z tří stovek obcí. Ve Zlínském kraji byl na konci května podíl nezaměstnaných 2,9 procenta, na Vsetínsku 3,5

autoři: Gabriela Hykl , Michal Sladký | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související