Soud nevyhověl kritikům stavby nové nemocnice. Kraj ale zatím nemůže vybrat projektanta

19. červen 2020 15:36

Kritici plánované stavby nové krajské nemocnice ve Zlíně neuspěli s kasační stížností proti únorovému rozhodnutí krajského soudu

Kasační stížnost stěžovatelů nyní zamítl Nejvyšší správní soud (NSS). Odpadla tím další z překážek, která by zahájení stavby v budoucnu mohla bránit. Rozsudek je zveřejněný na úřední desce soudu.

Žaloba se týkala doplnění programu zastupitelstva o body 42 až 44. Podali ji bývalý hejtman Zlínského kraje Libor Lukáš, předseda Okresního sdružení České lékařské komory Zlín Jaromír Bernátek, krajský předseda Sdružení praktických lékařů Lubomír Nečas a ekonom Jiří Procházka.

 Hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL), který stavbu nemocnice prosazuje, tehdy bod nečekaně navrhl na konci programu zasedání zastupitelstva. NSS se ztotožnil s názorem krajského soudu a označil kasační stížnost za nedůvodnou. Podle Čunka soud potvrdil, že postup při rozhodnutí zastupitelstva Zlínského kraje o schválení výstavby nové nemocnice v prosinci 2019 byl v naprostém souladu se zákonem.

Zlínské hejtmanství ještě nemůže uzavřít smlouvu s případným dodavatelem projektové dokumentace na novou krajskou nemocnici. Postupem kraje se zabývá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Jeho mluvčí Martin Švajda Českému rozhlasu Zlín potvrdil, že stále prověřují postup zadavatele. Ve věci je podle něj vedeno prvostupňové správní řízení a dosud nebylo vydáno rozhodnutí. Jak mluvčí uvedl, v současné době provádí šetření trhu a shromažďují od dodavatelů informace, které jsou potřebné k vydání rozhodnutí.

Autoři návrhu adresovaného krajskému soudu uvedli, že nikdy od počátku existence krajů v roce 2000, kdy bylo zvoleno první zastupitelstvo Zlínského kraje, se nestalo, že by tak zásadní otázka byla protlačena "pokoutně" bez možnosti občanů vyjádřit se na zastupitelstvu kraje. "Je velmi špatné, aby se takové věci stávaly. Proto je na místě, aby o takto principiální záležitosti rozhodla nezávislá soudní autorita," napsali.

Zmínění muži ve věci podali ještě druhou žalobu, která byla podle mluvčí brněnského krajského soudu Kláry Belkovové téměř totožná. Také tu krajský soud před nedávnem zamítl. Podle Nečase v tomto případě žalobci práva opravného prostředku nevyužijí.  "Kasační stížnost jsme nepodávali," řekl dnes ČTK Nečas.

Krajští zastupitelé stavbu nemocnice ve Zlíně poprvé schválili v prosinci. Ministerstvo vnitra později vyzvalo kraj, aby krajské zastupitelstvo znovu věc projednalo kvůli možnému porušení zákona o krajích. Podruhé proto zastupitelé o záměru, který podle Čunka přijde na osm miliard korun, hlasovali letos v květnu. Návrh znovu těsnou většinou hlasů schválili. Dva roky bude podle hejtmana trvat příprava a tři roky by se mělo stavět.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související