V Leteckém muzeu v Kunovicích je nově k vidění stíhačka MiG-21 MF

29. červen 2021
Zprávy ze Zlínska

Po téměř rok trvající renovaci v Letecké muzeum v Kunovicích na Uherskohradišťsku představují nový exponát – stíhačku MiG-21 MF.

V expozici bude stíhačka stát vedle jedné z prvních verzí Migu 21 z roku 1966 a bude tak možnost srovnávat.

Čtěte také

Stíhačku MiG-21 MF z roku 1975 muzeum získalo před rokem od Technického muzea v Brně výměnou za dopravní letadlo L-410. Odborníci letoun zrestaurovali do podoby ze začátku devadesátých let, kdy skončila jeho aktivní služba u armády. Mimo jiné obnovili jeho charakteristické světle šedé zbarvení, díky kterému se těmto migům přezdívá šedivka.

Letecké muzeum v Kunovicích na Uherskohradišťsku - přípravy na otevření v dubnu 2021

Letecké muzeum v Kunovicích

Letecké muzeum v Kunovicích vzniklo v roce 1970, své první letadlo vystavilo o čtyři roky později. Zaměřuje se na letadla československé a české výroby a na stroje, které působily v rámci československého a českého letectva. Vystavuje tři desítky exponátů. Loni muzeum navštívilo okolo 35.000 lidí.

autoři: Michal Sladký , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.