V Kunovicích budou mít novou šedivku. Letecké muzeum získalo stíhačku MiG-21

2. červenec 2020 06:08

V Kunovicích by ale MiG-21 rádi vystavili ještě letos

Letecké muzeum v Kunovicích na Uherskohradišťsku získalo do svých sbírek stíhačku MiG-21. Takzvaná šedivka do něj zamířila z Technického muzea v Brně, a to výměnou za dopravní letoun L-410.

Muzea letos na jaře uzavřela memorandum o vzájemné spolupráci, sdělil dnes ČTK vedoucí kunovického muzea Martin Hrabec.

Čtěte také

Získaná stíhačka MiG-21 je ve verzi MF, která byla podle Hrabce nejmodernější v československém letectvu. "Jeden MiG-21 sice už v muzeu máme, ten je však naopak zástupcem jedné z nejstarších variant. Návštěvníci tak získají skvělou příležitost prohlédnout si, jak se ‚jednadvacítka’ během let proměnila. Navíc má tento letoun zajímavou minulost a účastnil se i několika neobvyklých akcí," uvedl Hrabec.

Takzvané šedivky byly podle něj poslední várkou letounů MiG-21 MF dodaných do Československa. "Své jméno získaly díky charakteristickému světle šedému zbarvení. Deset z původních dvaceti dodaných šedivek bylo po vstupu České republiky do NATO zmodernizováno na verzi MFN. Tato letadla pak strážila vzdušný prostor nad Českem až do roku 2005, kdy je nahradily švédské gripeny," uvedl Hrabec.

Brněnské muzeum výměnou získalo L-410 ve verzi A. Žádné civilní dopravní letadlo ve sbírce dosud nemělo. "L-410 s imatrikulací OK-ADO má pro nás unikátní hodnotu, neboť se jedná o L-410, která byla vůbec jako první představena široké veřejnosti právě v Brně. Stalo se tak na podzim 1971 v rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu," uvedl náměstek ředitele Technického muzea v Brně Josef Večeřa.

Mezi lety 1976 až 1982 stroj létal pro Československé aerolinie. Na vystavení nových exponátů si návštěvníci zmiňovaných muzeí budou muset ještě počkat. Oba stroje totiž čekají konzervační a restaurátorské práce. V Kunovicích by ale MiG-21 rádi vystavili ještě letos

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související