Nemůžu vám slíbit nic než Túčko, dřinu, pot a slzy. Naganský expres se v Kunovicích rozsvítil, lidem z muzea se splnil sen

Včera symbolicky skončil projekt Velký přelet, před dvěma lety se převezl letoun z vojenského letiště v pražských Kbelích do Kunovic.

Bývalý vládní letoun Tu-154, zvaný Naganský expres, na jehož palubě slavili čeští hokejisté v roce 1998 olympijské zlato, bude po dvou letech montování a úprav v Leteckém muzeu v Kunovicích od pondělí přístupný veřejnosti.

Rozsvícení naganského expresu v Kunovicích

Vedoucí muzea Martin Hrabec to považuje za splněný sen. "Je to čtyři roky, dva roky jsme to rozebírali, pak jsme to převezli a dva roky to dávali dohromady. Byly těžké chvilky, horko nebo mráz," řekl Hrabec, podle kterého mnoho lidí projektu nevěřilo.

Rozsvícení naganského expresu v Kunovicích

"Spousta lidí nám řekla, že to nepůjde, je to zásluha celé party lidí. Neměli jsme peníze, dělali jsme sbírku, přispěli lidé z celé republiky i zahraničí," dodal.

Rozsvícení naganského expresu v Kunovicích

Slavné "túčko" létalo se svým dvojníkem ve vládní letce do roku 2008, pak je nahradily airbusy. Kunovické muzeum vlastní 29 letadel, vystavuje jich 21.

Naganský expres v Kunovicích

Páteční akce se zúčastnili také členové původní posádky a personál letadla. Do Kunovic přijel i Zdeněk Fridrich, který byl kapitánem letadla se slavícími hokejisty na palubě. Ocenil, že se nadšencům podařilo letoun sestavit. "Smekám před klukama, co dokázali. Nevěřil jsem zpočátku, o to víc si toho vážím. Rusi říkali, že to nejde rozdělat, je to opravdu historický čin," řekl ČTK Fridrich

Naganský expres je přístupný veřejnosti
Lidé si mohli koupit sedačky v naganském expresu

Související