V Kunovicích mají novou generaci slavného L- 410. Podívejte se na letadlo, jehož vývoj stál přes půl miliardy korun

15. duben 2019 18:53

Kunovický výrobce letadel Aircraft Industries dokončil zalétávání prvního sériově vyrobeného letounu L-410 NG (New Generation). Ještě letos stroj dodá zákazníkovi do Ruska.

Další tři až čtyři letouny nové generace, které jsou modernizovanou verzí stroje L-410 UPV-E20, chce firma vyrobit v příštím roce.

Vývoj letounu L-410 NG začal v roce 2010 a stál přes 568 milionů korun. Na sklonku roku 2017 firma získala potřebnou certifikaci a loni zahájila jeho sériovou výrobu

Nová řada letounu NG má oproti svému předchůdci celou řadu vylepšení. Jak řekl hlavní konstruktér Miroslav Pešák, hlavní výhodou je delší dolet, který se prodloužil o tisíc kilometrů na dva půl tisíce kilometrů.

Prodloužila se také letová doba, která u modelu NG činí až deset hodin, což hraje klíčovou roli právě u patrolovací verze. Dvojnásobně se také zvětšil zavazadlový prostor a letadlo je díky nižším otáčkám vrtulí tišší.

Podle ředitelky Ilony Plškové to otvírá možnosti prodeje do nových lokalit, kde dolet stávajícího typu nestačil. I proto by v příštích pěti letech chtěli navýšit výrobu - a to každý rok o jeden až dva kusy letadel. 

Pro Aircraft Industries, kterou vlastní ruský majitel, je klíčový právě ruský trh. Tam poputuje polovina, tedy osm letadel. Šest letounů prodají do Kazachstánu a dvě do Polska.

Pro Polsko vyrábí v Kunovicích speciální patrolovací verze, které budou dohlížet na polské hranice a na hranice schengenského prostoru. Budou vybavené kamerami a speciálními sledovacími zařízeními.

V současné době společnost v Kunovicích nabírá nové zaměstnance. Zatím je jich čtyřicet, ještě v letošním roce by se počet měl navýšit o sto třicet lidí. Z velké části se jedná o dělnické profese, zájem je ale také o lidi do skladů, obchodního oddělení a další. V současné době zaměstnává Aircraft Industries 1014 lidí.

Související