Turisté se letos do Edmundovy soutěsky nedostanou. Správa parku tam bude odstraňovat nebezpečné ohořelé kmeny stromů

28. únor 2023 11:57

Nad Edmundovou soutěskou ve Hřensku v národním parku České Švýcarsko jsou tisíce nebezpečných ohořelých stromů po loňském požáru. Jsou nad plavební dráhou i příchozí cestou. Proto tam návštěvníci stále nemůžou a soutěska zůstane zavřená i v letošní sezoně.

Zatímco odborníci z firmy, která se specializuje na výškové práce, jdou v Hřensku zkontrolovat nestabilní svah nad autobusovou zastávkou, vydává se reportérka Českého rozhlasu Daniela Pilařová s mluvčím Správy národního parku České Švýcarsko Tomášem Salovem z Hřenska směrem na Meznou.

„Jdeme směrem kolmo na soutěsku – naproti nám je zhruba horní přístaviště Edmundovy soutěsky. O situaci bych řekl asi tolik, že každého jednoho stromu tady je důvod se bát,“ ukazuje Tomáš Salov na ohořelé a popadané stromy kolem něj, zatím co stojí nad samotnou soutěskou.

Všude leží sníh, ani jeho jiskřivá nádhera ale nedokáže zakrýt to, jak apokalypticky to tady vypadá. Všude kolem trčí k nebi ohořelé pahýly stromů, jsou jich tisíce.

„Tady nad plavební dráhou v Edmundově soutěsce jde o nějakých 1000 stromů, na přístupu ze Hřenska ke spodnímu přístavišti pak mluvíme o nějakých 2500 až 3000 stromech,“ dodává Salov s tím, že většinu stromů odsud bude muset správa parku dostat pryč.

A nebude to snadné, pomoci bude muset i vrtulník.

Spustit audio

Související