Našim supům občas bereme vejce z hnízda, prozrazuje zoolog zlínské zoo Václav Štraub

23. květen 2024
Zprávy ze Zlínska

V zoologické zahradě ve Zlíně už řadu let v rámci jednoho ze záchranných programů odchovávají supy a následně je vypouštějí do volné přírody. Nejen o tomto projektu, ale i o životě supů v zoo i v přírodě, jsme si povídali se zoologem zlínské Zoo Lešná Václavem Štraubem.

Čtěte také

Věděli jste třeba, že jediným přirozeným nepřítelem supa je člověk? Že zlínská zoo pečuje o téměř 40 těchto zvířat a 20 místních odchovanců už vrátila do volné přírody? Nebo to, že sup byl ve volné přírodě nedávno spatřen i poblíž Zlína?

V rozhovoru s Václavem Štraubem se dozvíte třeba i to, že chovatelé zoo občas supům “ukradnou” vejce z hnízda. „Samotný odchov je velká alchymie, rozhodně to není nic jednoduchého, protože supi snáší pouze jedno vejce. To znamená, že my máme pouze jednu možnost, jak supa odchovat. My ale děláme takzvané opakované snůšky, to znamená, že simulujeme to, co se jim děje i ve volné přírodě, kdy si ptáci vejce rozbíjí nebo jim je sebere nějaký predátor. Takže my to první vejce odebereme chvíli po snesení a ten pták automaticky snese náhradní. A tak docílíme toho, že od jednoho páru nemáme jedno vejce, jak by bylo přirozené, ale vejce dvě,“ vysvětluje Václav Štraub.

Poslechněte si celý rozhovor s Václavem Štraubem, a dozvíte se mnohem víc.

Spustit audio

Související