Zlínská zoologická zahrada pomáhá zachraňovat supy ve volné přírodě. Tři opeřenci zamířili do Bulharska

Další tři supy bělohlavé dnes odeslali chovatelé ze zlínské zoo do Bulharska. Už deset let se takto zahrada podílí na návratu těchto ptáků do volné přírody.

V pohoří Stará Planina žije dvanáct supů ze Zlína, dodává ředitel zoologické zahrady Roman Horský.

Zoologická zahrada pyšná na supy. Zlínská zoo slaví 70 let, chce se lišit od jiných

Zoologická zahrada ve Zlíně posílá supy do Bulharska

Zoo vznikla v parku, který obklopoval zámek v Lešné, ročně ji navštíví na 600 tisíc lidí.

Do společného projektu španělských a bulharských ochranářů Green Balkans zlínská zoo vstoupila v roce 2009.

K vypuštění do Bulharska zlínská zoo postupně předala všech devět supů bělohlavých, které od roku 2009 odchovala. V roce 2018 k nim navíc přibyl i sup mrchožravý. Stejný druh supa zoo předala již v roce 2015 k vypuštění v italském Toskánsku.

„Včetně třech supů bělohlavých, které si dnes bulharští kolegové odvezou, jsme do volné přírody přemístili již 14 supů. Považuji to za významný a velký úspěch a naplnění jednoho z hlavních poslaní každé moderní zoo,“ uvedl ředitel Roman Horský.

Pracovníci centra Stara Zaroga si dnes ze Zlína odvezli tři roční supy bělohlavé, dvě samičky a jednoho samce. Nejdříve budou supi umístěni do aklimatizační voliéry, asi po půl roce budou vypuštěni v horách. "Snažíme se ptáky odesílat co nejmladší, co nejdříve po odstavu. Máme zde prostory na to, aby se mohli socializovat ve skupině ostatních supů," uvedl zoolog Václav Štraub.

Odchov supů je podle něj velmi náročný. "Snáší jen jedno vejce ve snůšce. Nástrah je spoustu, často u nich dochází k šarvátkám, stává se, že vejce nebo mládě zraní nebo poškodí," uvedl Štraub.

ZOO Zlín v současnosti patří mezi nejúspěšnější chovatele supů v evropském i světovém měřítku. Navíc je jednou z mála zoo, která odchovává mláďata přirozeným způsobem pod rodiči.

Supi patří k neohroženějším druhům ptáků na světě. Používání veterinárního přípravku diclofenac pro léčení zánětů u dobytka mělo katastrofický vliv na tři druhy asijských supů, jejich počty poklesly o 99 %. Zákaz tohoto léčiva přispěl k stabilizaci populace, návrat na původní stavy je však velmi pozvolný. V Africe je ohroženo 7 z 11 druhů supů.

Hlavní příčinou jsou záměrné otravy mršin pytláky a používaní pesticidů v zemědělství. Zlínská zoo nyní chová sedm druhů supů – supy kapucíny, bělohlavé, Rüppellovy, himálajské, hnědé, mrchožravé a chocholaté.

autor: rv

Související