Novinka ve zlínské zoologické zahradě. Tak se staví expozice pro aligátory americké

Zoo chová čtyři samice a jednoho samce aligátora.

Zlínská zoologická zoo začala stavět venkovní letní expozici pro aligátory americké. Vznikne na ploše u zámku Lešná, hotová by měla být příští rok. Pokud vše půjde podle předpokladů a počasí to umožní, aligátoři se zde poprvé představí na začátku letních prázdnin, řekla dnes ČTK mluvčí zahrady Romana Bujáčková.

Zoo chová čtyři samice a jednoho samce aligátora. Původně obývali terária v suterénu zámku Lešná, prostory však již nebyly vhodné, vzniklo proto nové chovné zařízení.

Nový domov pro slony se už staví. Karibuni ve zlínské zoologické zahradě bude unikátní

Letecký záběr na stavbu Karibuni

V zoologické zahradě Zlín Lešná začali s výstavbou prvního ze dvou výběhů pro slony.

"Rozlehlý skleník poskytuje aligátorům ty nejlepší možné podmínky - prostornou expozici, velký bazén, spoustu denního světla a stálou teplotu kolem 25 stupňů Celsia," uvedl ředitel zoo Roman Horský.

Aligátoři tam mají kromě bazénu k dispozici i písčitou část. "Skleník je však v chovatelském zázemí, kam návštěvníci nemohou. Nechtěli jsme lidem vzít možnost obdivovat tyto majestátní plazy v areálu zoo, proto jsme přistoupili k originálnímu řešení a připravovanou opravu zámecké nádrže spojili s možností vybudování letní expozice pro aligátory," uvedl Horský.

Bazén se však musí prohloubit, uprostřed nádrže vzniknou umělé ostrovy, které budou aligátoři využívat ke slunění. "Pobyt venku jim určitě prospěje. Přirozené sluneční světlo totiž podporuje růst a kondici zvířat, prospívá vývoji kostí, kůže i zdravému apetitu," uvedl ředitel. Zahrada také plánuje umístění venkovního osvětlení, mlžného systému a možnost ohřívání vody v nádrži pro prodloužení pobytu aligátorů. Expozice přijde asi na 2,5 milionu korun.

Zahrada umístí do prostoru při úpravách další podzemní nádrže na dešťovou vodu. "Spotřeba vody vždy byla a je citelnou položkou v provozních nákladech zoo. Proto jsme již před několika lety začali postupně realizovat řadu opatření zaměřených na hospodaření s vodou. K takovým patří i sbírání dešťové vody pro zalévání rostlin v areálu a provoz různých nádrží. V prostoru kolem připravované letní expozice aligátorů umístíme celkem šest velkoobjemových zabudovaných zásobníků o celkové kapacitě 132 metrů krychlových," uvedl Horský.

Stavba expozice pro aligátory ve zlínské zoologické zahradě
zdroj: ČTK

Související