Zlínská zoo je díky přízni návštěvníků téměř soběstačná, na letošní rok chystá další novinky

29. leden 2024 11:59

Zlínská zoologická zahrada patří už dlouhodobě mezi ekonomicky nejúspěšnější zoo v Česku.

Zlínskou zoologickou zahradu v roce 2023, kdy si připomínala 75 let od založení, navštívilo 770 663 lidí. Znamená to druhou nejlepší sezonu v dosavadní historii. Zahrada je dlouhodobě nejnavštěvovanějším turistickým cílem ve Zlínském kraji a patří k nejvyhledávanějším v zemi. Loňská vysoká návštěvnost ovlivnila i ekonomickou situaci zahrady. V roce 2023 totiž dokázala pokrýt provozní náklady vlastními příjmy z 91 %. Jedná se o rekordní výši nejen v historii Zoo Zlín, ale také ve všech českých a slovenských zahradách.

Provozní náklady zlínské zoo dosáhly v loňském roce 215 milionů korun. Město Zlín jako zřizovatel dává zlínské zoo ročně okolo 20 milionů korun. Od státu pak dostává několik milionů na chov ohrožených druhů zvířat.

Čtěte také

Co stojí za takovým úspěchem? Podle ředitele zoo Romana Horkého je to například i fakt, že zoo se stará nejen o pohodlí zvířat, ale i návštěvníků: „Já vždycky říkám, že když se návštěvník dívá na spokojená zvířata, tak je taky spokojený. Samozřejmě k tomu ale potřebuje další servis, jako si sednout do nějakého zařízení, kde si dá jídlo, které ho uspokojí. A je to i o dalším servisu, jako jsou například čisté a úhledné toalety. Myslím, že za těch 15 let jsme udělali kus práce třeba i tady.“

Jednou z důležitých podmínek pro zachování vysoké návštěvnosti je také doprava. V tom má zlínská zoo velkou výhodu, protože má v okolí areálu dostatek parkovacích ploch.

Čtěte také

Pro úspěch každé zoologické zahrady je také nutné, aby se návštěvníci vraceli opakovaně – pro to je nezbytný neustálý rozvoj, tedy příprava dalších nových expozic. V roce 2023 ve zlínské zoo otevřeli v srpnu expozici pro supy, v září část Kerala, která vznikla opravou bývalé asijské voliéry a rozšířením výběhu medvědů pyskatých. V září také dorazil do zahrady dlouho očekávaný samec slona afrického, v listopadu pak černý samec jaguára amerického

Čtěte také

Pro rok  2024 chystá zoo několik novinek. "Pustíme se do výstavby záchranného centra pro lvy, začneme tak budovat druhou etapu Karibuni. Dalším projektem bude oprava původní ubikace gibonů a tapírů v asijské oblasti zoo, objekt bude pouze pro gibony stříbrné. Rádi bychom také projekčně připravili výstavbu expozice pro levharty obláčkové, ta vznikne poblíž loni otevřené Keraly. Téma udržitelnosti bude pokračovat opravdu mimořádným projektem v podobě fotovoltaické elektrárny, která pokryje podstatnou část naší spotřeby elektrické energie," uvedl už dříve Roman Horský.

Poslechněte si reportáž redaktora Českého rozhlasu Zlín Romana Vernera, který o úspěších zlínské zoo mluvil nejen s jejím ředitelem Romanem Horským, ale i s řediteli jiných zahrad.

Spustit audio

Související