Uherskohradišťská nemocnice hledá kvůli nedostatku personálu na výpomoc anesteziology

Situace v Uherskohradišťské nemocnici se nelepší, ba naopak. Kvůli absenci více jak stovky pracovníků zde museli pozastavit plánované neakutní operace.

V nemocnicích Zlínského kraje chybí aktuálně desítky pracovníků. Čtyřicet z nich v souvislosti s onemocněním covid-19, další jsou na neschopenkách nebo čerpají ošetřovné. Jak uvedl mluvčí nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant, jen v Uherskohradišťské nemocnici je to více než stovka lidí.

Čtěte také

Uherskohradišťská nemocnice před týdnem do odvolání zrušila plánované operace, ostatní tři krajské nemocnice fungují zatím bez omezení. Akutní operace nemocnice v Uherském Hradišti provádí i nadále bez omezení.

Hledají se anesteziologové

V souvislosti s aktuálním stavem hledá Uherskohradišťská nemocnice na dočasnou výpomoc anesteziology, řekl dnes ředitel nemocnice Petr Sládek.

"Kdybychom měli více anesteziologů, mohli bychom kolegy, kteří by nám přišli na pomoc, využít k uspávání u operací a naši anesteziologové by se mohli soustředit na péči o pacienty s covidem na lůžkách," uvedl Sládek.

Anesteziologové, kteří by v Uherskohradišťské nemocnici pomohli, by měli na starosti akutní operace chirurgických oborů a akutní operace na porodnicko-gynekologickém oddělení. Nemocnice nabízí ubytování zdarma a zajištění stravy. Zájemci mohou kontraktovat primáře oddělení ARO Lubora Hrušku na telefonu 776 056 303 nebo e-mailu hruska@nemuh.cz.

Uherské Hradiště

Jak uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice Zlínského kraje Vendula Ševčíková, na Uherskohradišťsku je covidová situace horší než jinde v kraji už od začátku pandemie a pořád to pokračuje. Nyní je zde nejvyšší počet případů onemocnění covid-19 na sto tisíc obyvatel v celé České republice, konkrétně 380.

Podle posledních údajů krajské hygienické stanice je na Uherskohradišťku aktuálně nakažených covidem 1099 lidí. Na Zlínsku evidují hygienici necelých 800 případů, na Kroměřížsku 539 a na Vsetínsku pouze 217.

Ševčíková zároveň uvedla, že hygienici v tomto okrese neplánují zavádění žádných dalších mimořádných opatření.

Zlínský kraj

Čtěte také

V nemocnicích Zlínského kraje je hospitalizováno 89 pacientů nakažených koronavirem. 65 z nich leží v Uherském Hradišti, 19 ve Zlíně a pět v Kroměříži. Dvacet pacientů je ve vážném stavu připojeno na plicní ventilaci – dvanáct v Uherskohradišťské a osm ve zlínské nemocnici.

Pacienty s covid-19 přijímají všechny krajské nemocnice. Vážné případy se nyní sdružují v nemocnicích v Uherském Hradišti a Zlíně, pokud by jich přibylo, přijímaly by je další nemocnice.

Situace v nemocnicích zatím není kritická, protože pacientů nepřibývá skokově, ale pozvolna.

Jak jsou počítány statistiky?

Jak uvedla mluvčí krajské hygienické stanice Vendula Ševčíková, pacienti se evidují podle jejich trvalého bydliště. V praxi to znamená, že když je například pacient z Valašského Meziříčí hospitalizovaný v Uherském Hradišti, ve statistikách se objevuje pod vsetínským okresem.

Nepříznivé statistiky Uherskohradiťska tedy nejsou ovlivněny tím, že až do minulého týdne všechny pacienty s covidem ze Zlínského kraje přijímala jen tamní nemocnice.

 

 

Spustit audio

Související