Pacienty s covidem už přijímají všechny krajské nemocnice

30. září 2020 20:03

Kapacita pro pacienty s koronavirem se v nemocnici v Uherském Hradišti plní. Nemocné proto začaly přijímat i ostatní nemocnice ve Zlínském kraji, tedy ve Zlíně, Kroměříži a Vsetíně.

Vedení nemocnic vyčlenilo v každém zařízení patnáct lůžek pro standardní covidové pacienty. Cílem je podle předsedy představenstva nemocnic Radomíra Maráčka ulehčit Uherskohradišťské nemocnici.  Zde je nyní hospitalizovaných 60 lidí s covid-19, z toho osm je ve vážném stavu. Do nemocnice v Uherském Hradišti budou nyní směřováni pacienti z okresu Uherské Hradiště a především nejtěžší případy z kraje vyžadující umělou plicní ventilaci. 

"Připravujeme se tak i na další případný nárůst počtu covid pozitivních pacientů v regionu. V Kroměříži už jsme přijali jednoho covid pozitivního pacienta," uvedl Maráček. Ve zlínské nemocnici jsou dva pacienti s covidem, na oddělení anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny je jeden pacient ve velmi vážném stavu napojený na mimotělní oběh.

Uherskohradišťská nemocnice

V Uherskohradišťské nemocnici je 60 pozitivních pacientů, osm z nich je na oddělení ARO ve vážném stavu, ostatní jsou ve stabilizovaném stavu. "Mimo lůžek ARO, následné intenzivní péče a infekčních lůžek máme připravenu ještě další stanici s lůžky vybavenými kyslíkem pro příjem covid pozitivních pacientů, kterou jsme v těchto dnech aktivovali a už i tam máme první pacienty," uvedl ředitel nemocnice Petr Sládek.

Nemocnici chybí téměř 90 zdravotníků. "V souvislosti s onemocněním covid je to asi 15 z nich, další jsou ale v pracovní neschopnosti nebo na ošetřovném. Pro nově aktivovanou lůžkovou stanici jsme navíc museli poskládat týmy, které jsme vytvořili ze zdravotníků z našich oddělení," uvedl Sládek. Nemocnice proto zrušila plánované operace. "Toto opatření se samozřejmě netýká akutních operací, které provádíme dál, a také ambulantně prováděných výkonů. Objednané pacienty o tomto rozhodnutí informujeme. Pokud se situace v regionu zlepší, budeme okamžitě reagovat a operační program obnovíme," uvedl Sládek.

V kraji se k dnešku od začátku pandemie nakazilo 2887 lidí, na Uherskohradišťsku 1233.

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související