Středoškoláci ve Zlínském kraji od pondělí opět zůstanou doma. Omezené jsou i kroužky a další aktivity ve volném čase

2. říjen 2020 11:02

Opatření nařídili hygienici a bude platit 14 dní ve všech okresech Zlínského kraje. Uzavřeny budou střední školy, ZUŠ, jazykové školy a střediska volného času.

Omezení provozu středních a vyšších odborných škol a konzervatoří se netýká praktického vyučování a praktické přípravy.

Kvůli dočasnému uzavření středních škol nepojedou ve Zlíně a okolí některé spoje městské hromadné dopravy. Týká se to linek Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice (DSZO), které zajíždějí ke Střední škole filmové, multimediální a počítačových technologií a ke Gymnáziu Lesní čtvrť ve Zlíně. Sdělil to mediální zástupce DSZO Vojtěch Cekota. Aktuální informace najdete ZDE.

Omezení na ostatních typech škol

Na školách s výjimkou mateřských se nesmí vyučovat zpěv, na druhém stupni základních škol nebude tělocvik.

Čtěte také

Opatření zakazuje také osobní přítomnost studentů na vysokých školách, což platilo již dříve pro tři ze čtyř okresů, nyní pro celý kraj. Zlínská Univerzita Tomáše Bati přešla na distanční výuku již 23. září. Zákaz se však nevztahuje na individuální návštěvy knihoven a studoven, individuální konzultace, zkoušení za přítomnosti nejvíce deseti osob, laboratorní, experimentální a uměleckou práci do 15 osob a klinickou a praktickou výuku a praxi.

Aktuální epidemická situace

Důvodem těchto opatření je podle Krajské hygienické stanice zhoršená epidemická situace a výrazný nárůst počtu nakažených covidem-19. Cílem je zpomalit šíření nemoci.

Podle hygieniků bylo v kraji ve čtvrtek 1682 aktuálně nakažených covidem-19. "Důležité je sledovat trend výskytu tohoto onemocnění. Při srovnání období od 1.9. 2020 do 1.10. 2020 došlo ve Zlínském kraji k nárůstu počtu nově diagnostikovaných osob o 377 procent," uvedli hygienici. Zatímco 1. září bylo v kraji od začátku pandemie 803 nakažených, ve čtvrtek jich bylo 3028.

V nemocnicích bylo ve čtvrtek sedm desítek lidí s koronavirem, z toho deset na jednotkách intenzivní péče.

Hygienici navíc očekávají další nárůst počtu nakažených. "Cesty, jak zabránit možnému přenosu této infekce při dosavadní absenci očkovací látky, stále spočívají pouze v omezení možného šíření viru všude tam, kde nelze dodržet optimální vzdálenost dva a více metrů mezi jednotlivci," uvedli hygienici.

Kvůli šíření koronaviru platí od pondělí 5. října v celém Česku také nouzový stav. Trvat bude následujících třicet dní.

autor: Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související