Koronavirus se dostal do Domova pro seniory ve Vážanech. V kraji počty nakažených i nadále rostou

Dva lidé z Domova pro seniory ve Vážanech mají covid-19. Akluálně je ve Zlínském kraji podle hygieniků nakaženo 1682 lidí, 75 z nich je v nemocnici.

Nákaza koronavirem se potvrdila u dvou lidí v domově pro seniory v kroměřížské místní části Vážany. Podle mluvčího kroměřížské radnice Jana Vondráška je nakažený jeden klient a jeden zaměstnanec, oba jsou bez příznaků. V karanténě je oddělení domova se zvláštním režimem, na kterém se nákaza vyskytla. Testy na covid-19 u ostatních dvaceti klientů oddělení a 18 zaměstnanců domova byly podle Vondráška negativní. Ve všech zařízeních Sociálních služeb města Kroměříže platí zákaz návštěv.

Situace ve Zlínském kraji k 1. říjnu

Čtěte také

V nemocnicích, které spravuje Zlínský kraj, je 75 pacientů s nákazou koronavirem, z toho 68 je jich v nemocnici v Uherském Hradišti, šest ve Zlíně a jeden v Kroměřížské nemocnici. Dva pacienti s koronavirem leží také v Nemocnici Valašské Meziříčí, která patří do sítě společnosti Agel.

Pacienty s koronavirem začaly ve středu přijímat i krajské nemocnice ve Zlíně, Vsetíně a Kroměříži. Do té doby byla pro pacienty s onemocněním covid-19 v kraji vyčleněna Uherskohradišťská nemocnice, její kapacita se však začala plnit.

Do nemocnice v Uherském Hradišti budou nyní směřováni nemocní z okresu a nejtěžší případy z celého kraje. Nemocnice také od pondělí do odvolání ruší plánované operační výkony.

"V Uherskohradišťské nemocnici je aktuálně hospitalizováno 68 covid pozitivních pacientů, osm z nich je na ARO ve vážném stavu, přičemž šest pacientů je na umělé plicní ventilaci," uvedl mluvčí nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant.

Valašskomeziříčská nemocnice pro covidové pacienty vyčlenila dětské oddělení, k dispozici je tam sedm izolačních lůžek a další pokoje pro případné pozitivní pacienty. K oddělení je zřízena i ambulance. Dětští pacienti budou hospitalizováni v nemocnici v Novém Jičíně, dětská ambulance je ve valašskomeziříčské nemocnici zachována. 

Ve zlínské nemocnici je nyní pět pacientů s covidem ve stabilizovaném stavu. Další pacient je ve velmi vážném stavu a je napojený na mimotělní oběh pomocí přístroje ECMO, který má nemocnice jako jediná v kraji. 

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související