V Uherskohradišťské nemocnici přibývají nejen pacienti s covid-19. Mimo službu je i 30 zaměstnanců

30. září 2020 11:16

V souvislosti s onemocněním covid-19 chybí v nemocnicích ve Zlínském kraji čtyři desítky pracovníků, z toho přibližně třicet v Uherskohradišťské nemocnici. Omezovat péči zatím nemusí.

Na přibývající pacienty s covid-19 je Uherskohradišťská nemocnice kapacitně připravena. Problémy ale mohou vzniknout kvůli nedostatku personálu.

V nemocnicích ve Zlínském kraji chybí kvůli koronaviru celkem čtyři desítky pracovníků, z toho přibližně 30 v Uherskohradišťské nemocnici. Podle mluvčího nemocnic Egona Havrlanta jsou schopní chybějící zdravotníky nahrazovat v rámci jednotlivých oddělení, takže žádná z nemocnic zatím nemusela omezit standardní péči. Pokud by ale počet chybějících zdravotníků rostl, je toto opatření možné.

Ve čtyřech nemocnicích Zlínského kraje dohromady pracuje asi 5500 zaměstnanců.

Uherskohradišťská nemocnice

Jedinou nemocnicí ve Zlínském kraji, která přijímá pacienty s koronavirem, je Uherskohradišťská nemocnice. Tady je aktuálně hospitalizovaných 50 covid pozitivních pacientů, před týdnem jich bylo 36. Osm lidí je ve vážném stavu, sedm z nich potřebuje plicní ventilaci. Ostatních 42 pacientů je na infekčních lůžkách, 25 z nich je připojeno ke kyslíku.

Kapacity má nemocnice zatím dostatečné, péči o ostatní pacienty zatím omezit nemusí. Stále platí, že se odkládají jen plánované neakutní ortopedické operace.

Protože běžná kapacita infekčního oddělení je už naplněna, připravuje Uherskohradišťská nemocnice novou stanici pro pacienty s covidem-19. Oddělení bude mít třicet lůžek vybavených kyslíkovými přístroji. Jak nám řekl mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant, teď pro stanici sestavují týmy lékařů.

Nemocnice se také potýká s úbytkem personálu kvůli karanténám. Mimo službu je teď zhruba třicet lidí. Už dříve proto vedení vyzvalo k pomoci zájemce o brigády. Například studenty nemocnice využívá při odběrech vzorků.

 

Spustit audio

Související