Uherskohradišťsko je společně s Prahou na covidové mapě červené

2. říjen 2020

Hygienici označili Uherskohradišťsko jako oblast s nejvyšším rizikem nákazy covidem. Okres Uherské Hradiště má aktuálně 729 nakažených. V celém kraji je to 1824 lidí.

Uherskohradišťsko má nově na takzvaném semaforu ministerstva zdravotnictví červenou barvu, která značí nejvyšší riziko nákazy koronavirem. Ostatní tři okresy v kraji, Zlínsko, Kroměřížsko a Vsetínsko, mají na semaforu oranžovou barvu, což znamená druhý stupeň nebezpečí.

Aktuálně je v okrese Uherské Hradiště 729 nakažených, řekla dnes ČTK Vendula Ševčíková z krajské hygienické stanice. Hygienici podle ní momentálně nechystají žádné opatření, které by se týkalo pouze Uherskohradišťska. V celém Zlínském kraji je současnosti je nakažených 1824.

Čtěte také

Už dnes ráno hygienici zveřejnili nová mimořádná opatření, kterými se v celém Zlínském kraji od pondělí na dva týdny uzavírají střední školy, základní umělecké školy i jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky. Zavřená budou také střediska volného času. Ve školách s výjimkou mateřských se nesmí vyučovat zpěv, na druhém stupni základních škol nebude tělocvik.

Už dříve přešla na distanční výuku zlínská univerzita. Od pondělí v bude v Česku platit nouzový stav, který přinese další omezení.

Ohniska nákazy

Na Uherskohradišťsku není podle hygieničky Venduly Ševčíkové jedno výrazné ohnisko nákazy. "Nárůsty počtů nových případů onemocnění evidujeme napříč celým Zlínským krajem v návaznosti na školy a školská zařízení, dále ve spojitosti s rodinnými oslavami a dalšími setkáními, kde jsou lidé v úzkém kontaktu," uvedla Ševčíková.

Ve Zlínském kraji se v tomto týdnu změnil systém péče o pacienty s koronavirem, pro které byla dosud vyčleněna nemocnice v Uherském Hradišti. Covidové pacienty už začaly přijímat i všechny další nemocnice v jednotlivých okresech.

autor: Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související