Pohlednice z vrcholku Javorníků a navíc s unikátním razítkem. Na Portáši mají nejmenší poštovnu

Hotel Portáš leží v nadmořské výšce 960 metrů nad mořem. Za pěkného počasí je odsud nádherný výhled na panorama Beskyd, od Radhoště přes Pustevny až k Lysé hoře.

V Javorníkách na česko-slovenské hranici ve výšce 962 metrů nad mořem je hora Stolečný. V dolíku pod jejím vrcholem je proslulý horský hotel Portáš. Jmenuje se podle valašských strážců hranic, kteří tam měli stanoviště. V roce 1932 ho nechal postavit pan Bittner. No, nechal postavit, to není řečeno úplně přesně. Budovalo se svépomocí a v pěkně rychlém tempu, takže si všichni asi pořádně mákli. Stavělo se z velkých kmenů stromů a kamenů a ještě k tomu v době, kdy k ulehčení práce v horách chyběla technika, to byl opravdu obdivuhodný výkon. Posuďte sami.

Práce začaly v srpnu 1932 a už o Vánocích téhož roku vítali v hotelu první hosty. A nebyl to jen tak nějaký tuctový hotel. Už to, že byl postaven v horách, mu vtisklo punc rarity a pak ještě zaujal dvěma unikáty. Měl parní ústřední topení a taky elektrické osvětlení, to fungovalo díky agregátu. Ve valašských kotárech tehdy nevídané, neslýchané.

K tomu ještě útulné stylové vybavení a ze strany provozovatele prvorepubliková úcta k hostům a tomu odpovídající služby. Není se co divit, že se Portáš brzy stal vyhlášeným a vyhledávaným místem. Aby se o něm vědělo široko daleko, o to se taky tak trochu postaral sám pan Bittner. V hotelu zřídil poštovnu, takže hosté plni čerstvých zážitků mohli přímo z místa pobytu posílat pohlednice. Pak ji sice na sedmdesát let zavřeli, ale od roku 2007 už zase funguje.

Čtěte také

Koho asi lákal pobyt v takovém noblesním horském hotelu? Samozřejmě lyžaře, asi taky sáňkaře, ale v začátcích jeho historie nebyly výjimkou ani dámy v toaletách a pánové v černých oblecích. Majitelé totiž pro své hosty pravidelně pořádali plesy. V hotelu byl ubytovaný i R. A. Dvorský s kapelou. Když v 60. letech minulého století vznikla horská služba, první sídlo měla v hotelu Portáš.

Členitý terén Javorníků si zvolila jako občasné tréninkové místo i sjezdařka Olga Křížová – Charvátová. Možná máte ještě v paměti její úspěch na olympiádě v Sarajevu v roce 1984, kde získala bronz. Při jednom rozhovoru prozradila, že na Portáši strávila dětství i mládí.

Trénovala tam dokonce v době světového poháru. Ze Zlína, odkud pochází, to tak daleko neměla. Lyžovala tam i další slavná Zlíňanka, v minulosti úspěšná modelka a také členka československého olympijského týmu Ivana Trumpová – Zelníčková, první manželka současného amerického prezidenta. I já jsem tam byla, na lyžařském výcviku, a mám na hotel i místo nezapomenutelné zážitky.

Spustit audio

Související