Albrecht z Valdštejna a Lukrecie Nekšovna: Sňatek z rozumu mezi mladíkem a obstarožní dámou? Nikoli

Palác velkého vojevůdce a později jednoho z nejbohatších Čechů Albrechta z Valdštejna najdete v Praze. Jedna z důležitých etap jeho života se ale odehrála na Zlínsku, konkrétně na hradě Lukov.

Zajímá vás příběh Albrechta z Valdštejna a Lukrecie Nekšovny? Pak právě pro vás je určena další reportáž z cyklu Záhady a tajemství Zlínského kraje, která pátrá mimo jiné po tom, jak přišel Albrecht z Valdštejna ke svému bohatství.

Společně s historikem Jiřím Holíkem uvádí na pravou míru historickou fámu, která tvrdí, že „mladičký Albert si vzal obstarožní zámožnou dámu Lukrecii Nekšovnu“. Podle historických dokumentů totiž byli přiměřeného věku. Lukrecii byla sice v době svatby vdovou, ale bylo jí maximálně 26 let.

Jak uvádí Jiří Holík, Albert sňatkem s Lukrecií ale skutečně zbohatnul: „Albrecht z Valdštejna byla významná postava, protože byl potomek jednoho z nejvýznamnějších šlechtických rodů Valdštejnů. On ale bohužel pocházel z té chudé větve. Jeho rodiče pocházeli z Heřmanic severních Čechách, jeho otec měl tvrz a k té tvrzi patřilo asi pět vesnic. Lukrecie vlastnila tři panství. Lukovské panství mělo 20 vesnic, vsetínské 15, k tomu Rymice, Všetuly a další vesničky kolem Holešova, takže jsme na čísle nějakých 45 vesnic. Navíc Nekšové z Landeka, přestože nebyli tak urození, byli dobří hospodáři a taky se asi trošičku zabývali výhodným půjčování peněz.“

Hrad Lukov byl pro Lukrecii velmi významný. Na začátku 17. století, kdy zde žila, šlo o výstavní renesanční stavbu a ona tu coby dítě trávila spoustu času. Později pak vynaložila velké úsilí, aby se právě Hrad Lukov dostal zpět do dědičného nároku její rodiny.

Čtěte také

Dnes při návštěvě Lukova rozhodně stojí za to nevynechat pozastavení pod takzvaným Valdštejnovým dubem, který je největší na Zlínsku a podle pověsti byl vysazen v roce 1608, tedy v roce svatby Alberta a Lukrecie.

Byla Lukrecie nejen bohatá, ale také krásná? Byl její sňatek s Albertem z Valdštejna sňatkem z rozumu nebo velká láska? Kde a proč se v České republice nachází i druhý Valdštejnův dub? Má v Lukově svůj strom i Lukrecie?

I to se dozvíte v další z reportáži seriálu Záhady a tajemství Zlínského kraje, který pro vás připravují redaktorka Českého rozhlasu Zlín Markéta Macháčková a oborník na cestovní ruch Zdeněk Urbanovský.

Seriál Záhady a tajemství Zlínského kraje můžete poslouchat i v podcastech na mujRozhlas, Spotify, Apple iTunes nebo Seznam.

Všechny díly pořadu pak najdete také ZDE.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.