Zachraňovaná zřícenina. Hrad Lukov nedaleko Zlína má hlubokou a pestrou historii

Velmi zajímavý výlet v blízkosti krajského města Zlín nabízí zřícenina hradu Lukov, která je díky činnosti nadšenců velmi zachovalá a postupně opravovaná. Pojí se k ní bohatá historie, navíc vás po výšlapu nahoru ocení nádhernými výhledy do daleké krajiny. 

Zřícenina hradu, to je v kopcích kolem Zlína velmi častý jev. Jedna z nejnavštěvovanějších takových staveb se jmenuje Lukov a nachází se jen necelých patnáct kilometrů severovýchodně od krajského města.  

Hrad je to velmi starý, založen byl již během 13. století, a tak jej provází velmi zajímavá a bohatá historie. V průběhu let se na něm vystřídala celá řada majitelů, šlechtických rodů i významných osobností. Mezi majiteli byli Šternberkové, pánové z Kunštátu, ale krátce třeba i český král Karel IV.  

Málo se také ví, že na východní Moravě začínal svou kariéru český vojevůdce Albrecht z Valdštejna, který sňatkem s majitelkou lukovského panství Lukrécií Nekšovou získal jakýsi základní kapitál pro své válečné výpravy. Mimochodem dodnes na hradě stojí Valdštejnův dub, který zde údajně zasadil sám Albrecht. 

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete na https://rozhl.as/TipyNaVyletZL.

Lukov je v porovnání s ostatními zříceninami zachován a zakonzervován nadmíru skvěle, ba co víc, postupně je opravován a vylepšován Spolkem přátel hradu Lukova, který se o něj stará a zasluhuje se o to, že dnes patří k velkým turistickým lákadlům Zlínska. Před pár lety se dokonce této skupině nadšenců podařilo zprovoznit kapli sv. Jana Křtitele, která je unikátní jak tím, že jde o kapli hradní, tak tím, že je bez střechy. 

A jak se na hrad dostanete? Nejjednodušeji přímo z obce Lukov, kam dojedete bez problémů autobusem k domovu důchodců, odkud rovnou ulicí Hradská budete pozvolna stoupat až k vstupu do lesa. Tam si můžete vybrat mezi zpevněnou cestou, naučnou stezkou přes skalní útvar Králky nebo červenou turistickou trasou kombinující obě zmíněné.  

Právě u vstupu do lesa také můžete zaparkovat autem na malém parkovišti. Během následného stoupání do kopce se vám pak postupně ukazují pozůstatky hradeb a otevírají výhledy do vskutku širokého okolí, z nichž nejlepší se vám naskytnou z věže Svatojánka kousek nad hradem. Nakonec narazíte na hluboký příkop před vstupní bránou, který překlenete po mostě.  

Zpátky pak můžete sejít kopec po zmíněných trasách, nebo se projít ještě dál za hrad k rozcestníku Na Písečném, odkud můžete pokračovat po červené turistické trase do Vlčkové, po modré k točně zlínské hromadné dopravy ve Velíkové, nebo se oklikou vrátit do Lukova, což je zhruba o 2,5 kilometru delší trasa, než kdybyste šli jen z Lukova na hrad a zpět (to jsou asi čtyři kilometry).

Lokace: Hostýnsko-vsetínská hornatina 
Délka trasy: 4–6,5 km   
Náročnost: středně náročná 

Spustit audio

Související