Za krásami Bílých Karpat můžete vyrazit i do Domu přírody ve Veselí nad Moravou

Interaktivní expozice v Domě přírody Bílých Karpat seznamuje návštěvníky s přírodními zajímavostmi této chráněné krajinné oblasti. Zajímavou formou ukazuje tamní louky i podzemí.

Český svaz ochránců přírody 15. března 2024 ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku slavnostně otevřel Dům přírody Bílých Karpat. Nachází se v historickém centru města a jeho vybudování stálo téměř 90 milionů korun. Nedaleko od přístaviště na Baťově kanále tak lidé najdou interaktivní výstavu, která jim přiblíží přírodu a život v této chráněné krajinné oblasti.

Co dům přírody Bílých Karpat nabízí

Expozice se nachází v interiéru i ve venkovní části. Návštěvníky nejdříve zavede do místnosti, které dominuje velký dřevěný ostrůvek, na kterém svítí mapa Bílých Karpat. Na stěny kolem se pak promítají dronové záběry místa, které si vyberete. Výstava nabízí i audionahrávky místních zvířat a nahlédnout lze díky ní i do podzemí a vidět, jací živočichové žijí právě zde.

Spousta zábavy i poznání čeká návštěvníky i venku, kde se nachází pohádková skrýš pro děti nebo obří model meandru řeky Moravy, do kterého je možno nahnat vodu. „Je tu ohniště s posezením, bylinková zahrádka nebo hmyzí hotel. Jsou tu také vysazené krajové odrůdy stromů, které se nachází tady v Karpatech,“ láká k návštěvě manažerka projektu Dům přírody Bílých Karpat Jitka Říhová.

Nechte se pozvat i v reportáži redaktora Českého rozhlasu Zlín Michala Sladkého.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.