Dva roky po oznámení účasti ruských agentů na výbuších ve Vrběticích stále chybí informace

17. duben 2023 11:23

17. dubna 2021 zveřejnila česká vláda informaci, že za výbuchy muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku stáli ruští tajní agenti. Jak je na tom lokalita v okolí Vrbětic dnes a jak se posunulo vyšetřování okolností výbuchů?

Čtěte také

17. dubna 2023 to jsou přesně dva roky, kdy tehdejší premiér Andrej Babiš z ANO oznámil, že na explozích muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku se v roce 2014 podíleli ruští tajní agenti. Za dobu od tohoto oznámení se ale i kvůli ruském útoku na Ukrajinu vyšetřování výbuchu uzavřít nepodařilo. Místní obyvatele navíc trápí nedokončený hloubkový pyrotechnický průzkum lokality.

Stav dva roky po této mimořádné události shrnula v reportáži redaktorka Českého rozhlasu Zlín Blanka Kovandová.

K výbuchům dvou muničních skladů ve Vrběticích v okrese Zlín došlo v říjnu a prosinci 2014. První výbuch nastal 16. října, zemřeli při něm dva lidé. Další sklad vybuchl 3. prosince 2014. Sousední obce musely být krátkodobě evakuovány, areál byl ohrazen a poté následovalo několikaleté odklízení následků a vyšetřování příčin výbuchu. Zásah bezpečnostních složek byl ve Vrběticích ukončen po šesti letech 13. října 2020. V dubnu 2021 vláda zveřejnila důvodné podezření, že do výbuchů byli zapojení důstojníci ruských tajných služeb.

Situaci Vrbětic a okolí sledujeme od samého počátku, tedy od výbuchů až po současnost. Všechny články týkající se tohoto tématu najdete na rozhl.as/VseOVrbetice.

Spustit audio

Související