Ve Vrběticích by se mělo do roka začít vyrábět pro českou armádu asi 10 tisíc granátů měsíčně

2. únor 2023 10:42

Ve Vrběticích na Zlínsku by přibližně za rok měla začít výroba granátů pro českou armádu. Oznámili to zástupci výrobce a Vojenského technického ústavu.

Čtěte také

Zástupci Vojenského technického ústavu informovali starosty obcí v okolí vrbětického areálu, ve kterém v roce 2014 vybouchly muniční sklady, o záměru vyrábět tam granáty. Firma Colt CZ Defence Solutions tam má až deset tisíc ručních granátů měsíčně pro českou armádu kompletovat od příštího roku. Celkově by se tu během pěti let mělo vyrobit asi půl milionu granátů.

Ve Vrběticích se granáty nebudou skladovat, ale pouze vyrábět. Jejich kompletace v objektu Vojenského technického ústavu má začít 12 měsíců od podpisu smlouvy, ke kterému by mělo dojít letos v únoru.

Podle ředitele Colt CZ Defence Solutions Petra Vávry je tento typ trhaviny bezpečný:

Výroba granátů bude probíhat v budově číslo 22, která je vzdálená 1500 m od nejbližší obytné zástavby a přibližně km od epicentra výbuchu z roku 2014. Objekt má podle ředitele úseku muničních systémů Vojenského technického ústavu výzbroje a munice Michala Frejlicha nadstandardní zabezpečení, chráněný je mimo jiné také před narušením ze vzduchu.

Uvedl také že proběhne jednání s hejtmanem Zlínského kraje a chystá se i osvětová akce pro starosty okolních obcí přímo uvnitř objektu číslo 22, aby viděli, co a jak se zde bude vyrábět.

Vojenský technický ústav má ve vrbětickém areálu tři objekty. Vyrábí se v jednom z nich.

Vše o dění ve Vrběticích od výbuchů přes šokující odhalení po dnešní dny najdete ZDE.

autoři: Lukáš Veselý , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související