Obce v okolí Vrbětic začaly investovat peníze z odškodného za výbuchy v roce 2014. Na co je využijí?

17. říjen 2022 14:43

Obce v okolí Vrbětic začaly investovat peníze z odškodného. Plánují nové silnice a chodníky, síťování pozemků, ale i hasičárnu nebo tenisové kurty

16. října 2022 to bylo osm let od chvíle, kdy při prvním výbuchu skladů ve Vrběticích na Zlínsku zemřeli dva lidé. Poté, co bezpečnostní složky zjistily, že do výbuchů byli zapojení ruští agenti, bylo rozhodnuto o nároku dotčených obcí i občanů na odškodnění.

Ti peníze už mají na svých účtech. K červnu 2022 Ministerstvo vnitra ČR vyplatilo obyvatelům, které poškodil výbuch muničního areálu ve Vrběticích, více než 298 milionů korun. Dotčené obce (Vlachovice, Lipová, Haluzice, Bohuslavice nad Vláří a město Slavičín) peníze dostaly už dříve, jednalo se celkem o částku 309,5 milionů korun. Zlínský kraj odbdržel 59 milionů korun.

Kdo dosud žádné peníze nedostal, to jsou podnikatelé anebo zemědělci, kteří i několik let nemohli na svých pozemcích hospodařit.

Do čeho investují obce z odškodného

Ve Vlachovicích už začali s prvními projekty, na které by bez odškodnění neměli peníze a museli by čekat na dotace. Jak uvedl starosta obce Zdeněk Hověžák z hnutí STAN, první investice je už dokončená a bylo jí zasíťování v lokalitě Nivy pro 11 rodinných domů. Udělali zde taky část cyklostezky a dokončili rekonstrukci prostor obecního úřadu.

„V příštím roce a v těch dalších letech budeme připravovat velké významné investice, jako je hasičská zbrojnice, přestavba bývalé školy ve Vrběticích a další a další. Samozřejmě budeme zkoušet pomoc dotační, ale když se nám nepodaří, tak určitě budeme investovat z vlastních,“ dodává Hověžák.

Obec Lipová na Zlínsku běžně hospodaří s ročním rozpočtem 6 milionů korun. Na odškodnění získali celkem 36 milionů korun, a tak si podle nezávislého starosty Miloslava Svárovského můžou dovolit zaplatit větší investice navíc. Plánují zde stavbu komunikace k novým domům, které jsou rozestavěné, nebo některých, kde se už dokonce bydlí. Mají v plánu také výstavbu chodníku u hlavní silnice směrem na Haluzice a plánují opravu tenisového kurtu. Část peněz využije obec Lipová i na vyšší náklady za energie, například v knihovně nebo v tělocvičně.

Vše o dění ve Vrběticích od výbuchů přes šokující odhalení po dnešní dny najdete ZDE.

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související