Europoslanec Stanislav Polčák se vzdá své odměny za právní pomoc obcím v okolí Vrbětic, původně si nárokoval asi osm milionů korun

21. březen 2022

Europoslanec Stanislav Polčák se vzdá advokátní odměny v kauze Vrbětice. Uvedl to na twitteru s tím, že trvá na tom, aby obce zaplatili práci jeho kolegů, částku ale neuvedl.

Europoslanec Stanislav Polčák ze Starostů a nezávislých podle informací serveru Seznam zprávy vystavil starostům obcí v okolí Vrbětic účet na téměř osm milionů korun. Coby advokát obce zastupoval při jednáních o odškodnění za výbuchy muničních skladů. Polčák uvedl, že starostové mu odměnu ve výši 2,5 procenta z částky, kterou obdržely obce, tedy ze zhruba 350 milionů, sami navrhli a výše je mnohem nižší, než umožňují tarify. Později ale na twitteru oznámil, že své části odměny se vzdává.

Odměňování advokáta a europoslance Stanislava Polčáka z hnutí STAN za služby při vyjednávání odškodného za výbuchy muničního Vrběticích je podle ředitele Trasparency international Petra Leyera netransparetní a nedůvěryhodné. Podle Leyera není jasné, za jaké služby advokát peníze požaduje. 

Jeho postup také prověřuje Česká advokátní komora.

Europoslanec Polčák následně rezignoval na místopředsedu Starostů, což ocenil šéf hnutí STAN Vít Rakušan. Rakušan zdůraznil, že i když Polčák z hlediska advokátní praxe nijak nepochybil, je správné, že z funkce odešel.

autoři: Veronika Žeravová , Tomáš Fránek , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související