Obyvatelům okolí Vrbětic se blíží výplata odškodného za výbuchy, některé pozemky jsou ale stále nebezpečné

15. říjen 2021 14:36

16. října 2021 je to přesně sedm let ode dne, kdy vybuchl první ze skladů munice v areálu ve Vrběticích na Zlínsku. Místní se po této dlouhé době konečně dočkají odškodnění, stále je ale trápí pozemky, na které není bezpečné vstupovat.

Před sedmi lety vybuchly sklady munice v areálu ve Vrběticích na Zlínsku. Dva lidé tehdy přišli o život. Po explozích uskladněného střeliva následovalo několik let trvající čištění pozemků uvnitř i vně armádního komplexu.

Až letos v létě se lidé i obce domohli nároku na odškodnění. Místní dostanou až devadesát tisíc korun na osobu. Stát rozdělí radnicím a jednotlivcům celkem zhruba sedm set milionů korun. Obce v okolí bývalého muničního skladu ve Vrběticích už obdržely návrhy formulářů pro žádosti o kompenzace.

Jeden z místních zemědělců je s odškodněním spokojen, především si ale cení toho, že jeho pozemky prošli pyrotechnici a on se nyní nemusí bát je užívat. Neplatí to ale pro všechny okolní lokality. Pro klidný život v okolí Vlachovic Vrbětic by bylo ale třeba ještě prověřit prostor za plotem bývalého muničního areálu. Kvůli nařízení pyrotechniků tam soukromí ani obecní lesníci nesmí používat těžkou techniku. Pyrotechnický průzkum budou místní požadovat i nadále, a to po nové vládě.

Vše o dění ve Vrběticích od výbuchů přes šokující odhalení po dnešní dny najdete ZDE.

Spustit audio

Související