Z areálu ve Vrběticích se ozývají nové výbuchy, okolní obce se evakuovaly

3. prosinec 2014

V areálu muničního skladu ve Vrběticích došlo k novým neřízeným detonacím. Od rána jich bylo už několik stovek. Obce Lipová a Haluzice a areál Vlárských strojíren jsou evaukovány. Uzavřeny jsou okolní silnice. Poslední neřízenou detonaci ve skladu zaznamenali v polovině listopadu, od té doby byl klid, a tak začalo vyklízení poničeného areálu.

„Dnes od 7.15 hodin se z areálu bývalých muničních skladů ve Vrběticích opět ozývají neřízené detonace doprovázené hustým stoupajícím dýmem,“ informovala mluvčí zlínské policie Monika Kozumplíková. Plánovaný odvoz materiálu byl zastaven.

V okolí areálu panuje ruch, dovnitř vjíždějí policejní i vojenská auta, hlídky stojí na příjezdových cestách. Na obecním úřadu ve Vlachovicích od rána zvoní telefony, lidé mají obavy. Obec je informuje i rozhlasem. V Lipové se evakuace dotkla asi tří set lidí, v Haluzicích zhruba stovky.

Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) zatím vyšetřovatelé nevědí, odkud se výbuchy ozývají, tedy jestli z původního epicentra, nebo úplně jiného místa. Může jít prý o samovolné výbuchy způsobené počasím.

Prostor je velmi kontaminovaný, obtížně se tam dostávají pyrotechnici. Používají obrněné vozidlo a postupují velice pomalu, výbušniny visí i ve větvích stromů. "De facto se pohybujeme na území, které je velmi podobné minovému poli," podotkl na mimořádné tiskové konferenci Chovanec.

Kvůli nepříznivému počasí nemůže vzlétnout ani policejní helikoptéra. Proto bude z Prahy vyslán dron s termovizní kamerou, který by měl podle naměřených teplot lokalizovat epicentrum výbuchu. Prozkoumat musí prostor o rozloze pět krát deset kilometrů.

Ministerstvo zajistí náhradní ubytování

Ministr vnitra také slíbil, že evakuovaní lidé dostanou lepší ubytování. „Nechceme přesouvat lidi do tělocvičen, škol. Já jsem dal pokyn ministerstvu vnitra, které má v oblasti i vlastní rekreační zařízení, aby připravilo kapacitu, jsme schopni poskytnout ji zhruba pro sto lidí,“ popsal a doplnil:

„Ostatní se bude řešit v rámci hasičského záchranného sboru. My ty lidi nenecháme na holičkách. Je to nepříjemná situace v tomto počasí a předvánočním čase, takže je pokyn jim pomoci, jak nejvíc to půjde.“


Muniční sklad ve Vrběticích, který si pronajímala ostravská firma Imex Group, vybuchl 16. října. Dva zaměstnanci při tom zemřeli. Ve skladu explodovaly desítky tun munice, letecké pumy, dělostřelecké granáty i náboje do samopalů. 20. listopadu prohlásili pyrotechnici areál za bezpečný. Bylo to po týdenní lhůtě, kdy nic samovolně nevybuchlo. Pak začalo vyklízení. Výbušniny se budou skladovat v Květné u Poličky, kde se kvůli tomu obnoví muniční sklad. Náklady na odstranění následků exploze, vyčištění areálu a převoz zbylé munice dosáhnou podle policie stovek milionů korun.

Azyl obyvatelům Haluzic a Lipové ráno poskytly obec Loučka a město Slavičín. Krizový štáb Zlínského kraje odpoledne rozhodl, že se dnes už domů nevrátí. Hasičský autobus pak evakuované začal rozvážet do Luhačovic, kde jim ministerstvo vnitro nabídlo ubytování v bývalém lázeňském domě Hubert.

Lidé z dvou evakuovaných obcí jsou z celé situace mírně řečeno naštvaní. Z dnešních nenadálých explozí byli vyděšení; jedna z nich byla podle nich daleko silnější než ty dřívější a výbuchů bylo obrovské množství. Zpočátku prý vůbec netušili, co se děje.

Stropnický: Výbuchy se můžou opakovat

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD odmítl, aby se Vrbětice dostaly na program jednání Poslanecké sněmovny. „Nemyslím si, že jsme schopni dát v tuto chvíli nějaké rady zasahujícím policistům v této lokalitě,“ řekl.

Podle Sobotky nové výbuchy způsobil sesuv kráteru po původním výbuchu leteckých pum a dělostřeleckých granátů. Premiér také připustil, že odklízení může trvat roky. Stát podle něj nebyl na takovou situaci připravený.

Sobotka trvá na tom, aby munice z vrbětického skladu úplně zmizela. „Není možné, aby vláda rezignovala na to, abychom odvezli munici z příslušného areálu a umožnili její uskladnění jinde,“ prohlásil.

Ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO potvrdil, že se výbuchy můžou opakovat. „Celý areál je velice rizikové místo, ale nasazení lidí, specialistů, je maximální, k jakému lze sáhnout,“ uvedl.

Kde přesně výbuchy jsou, zatím pyrotechnici nevědí. Na místě jsou jich desítky. "Bude se opět dodržovat sedmidenní lhůta, kdy se nesmí s municí manipulovat. Specialisté se k epicentru zatím nedostali, takže nyní složky IZS připravují další opatření,“ oznámil mluvčí ministra vnitra Vladimír Řepka.

Z areálu muničního skladu se ozvaly další výbuchy, evakuovány byly okolní obce - mapa
Kvůli výbuchům v muničním areálu ve Vrběticích policie uzavřela i silnici z Vlachovic do Haluzic
autoři: ČTK , lsm , vma , Andrea Kratinová , mkk , rv , kap
Spustit audio