Nenápadná Prakšická vrchovina skýtá krásné výhledy na Bílé Karpaty. Projděte jí díky naučné stezce Hradčovice – Drslavice

Chcete navštívit jedno z nejoblíbenějších míst regionu, pokochat se nádhernými beskydskými výhledy a ještě udělat něco pro své zdraví příjemnou procházkou? Pak rozhodně čtěte dál! Pozveme vás totiž na turistický výlet z Pusteven do Horní Bečvy. 

Tento turistický tip na výlet nás zavede na docela nenápadné území v podhůří Bílých Karpat, a sice do přírodního parku Prakšická vrchovina rozkládajícího se severně od hlavní silnice spojující Uherské Hradiště s Uherským Brodem. Konkrétně se vydáme na naučnou stezku Hradčovice – Drslavice, jež je pro prvotní seznámení s touto oblastí ideální. 

Začíná se v centru obce Hradčovice, odkud z návsi zamíříte severně po známé zelené značce. První zastávkou bude kaplička se studánkou Šimůnka, kde jsou i lavičky k posezení. Tam stezka pokračuje po zpevněné polní cestě k dalšímu z takových bodů, jež jsou rozmístěny pět set až tisíc metrů od sebe. 

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete na https://rozhl.as/TipyNaVyletZL.

Kolem kříže a oblasti Maršovce dojdete lesem k mokřadu v přírodní rezervaci Rovná hora. Už z názvu vyplývá, že rozhodně nejde o žádný ostrý štít, ostatně samotný kopec má jen 351 metrů. Stezka navíc vede jen po jeho úbočí.  

Krátce za mokřadem opustíte les a vystoupáte na nejvyšší bod trasy, kterým prochází polní letiště. Z těchto míst jsou krásně k vidění Bílé Karpaty, vizovické vrchy i údolí řeky Olšavy. A obdobné parádní výhledy se budou nabízet i po zbytek cesty.  

Za letištěm se stezka stáčí jižním směrem a vede okolo ovocných sadů plných pro Slovácko typických oskeruší. Stejně tak můžete snadno narazit na zajímavé druhy teplomilného hmyzu včetně brouka roháče a mnoho různých typů rostlinstva. Závěr této naučné procházky už pak je především o klesání do obce Drslavice, před níž ještě po levé straně může zhlédnout další mokřad.  

Celá tato trasa vychází na rovných sedm kilometrů a zabrat by vám měla lehce přes dvě hodiny. Pokud se vydáte za výletem autem, pak ještě dojdete kilometr z Drslavic do Hradčovic, a to po silnici s minimálním provozem. 

Lokace: Slovácko 
Délka trasy: 7-8 kilometrů 
Náročnost: mírně náročná 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.