Sopka v Komínských skalách v Chřibech: Fáma, na které vydělal nejen místní hospodský

V pořadu Záhady a tajemství Zlínského kraje se Markéta Macháčková a Zdeněk Urbanovský vydali hledat sopku. A našli jednu vydařenou historii z počátku dvacátého století, na začátku které byla návštěva následníka trůnu a na konci taškařice místních, na které vydělal nejen hospodský, třeba když v Kostelanech čepoval sopečné pivo.

V malebném pohoří Chřiby se údajně na počátku 20. století nacházela sopka. Konkrétně se jednalo o lokalitu v Komínských skalách.

Čtěte také

Jak prozradil Bořek Žižlavský, odborník na pohoří Chřiby, který o této oblasti napsal na 30 knih, fáma o sopce na Komínkách vznikla před 120 lety, kdy sem na pozvání svého švagra přijel na lov František Ferdinand d'Este. Aby mohl obdivovat krajinu, nechal tu majitel zámku v Kvasicích František Jaroslav z Thun-Hohensteinu vybudovat vyhlídkové místo.

Při stavbě této vyhlídky dělníci používali olovo a síru, a tehdy lidé z blízkých vesnic začali pozorovat velký dým a cítili i zápach. A právě v této době se začala šířit pověst o sopce.

Tato fáma po zveřejnění v novinách v roce 1904 přilákala velké množství zvědavců, kteří chtěli údajnou sopku vidět. Když turisté začali ubývat, lokální podnikavci začali vyrábět suvenýry a pohlednice, místní hospodský dokonce čepoval takzvané sopečné pivo a uplácel děti, aby ve skalách zapalovaly ohně a vytvářely dojem kouře ze sopky.

Geologové ale brzy tuto fámu vyvrátili a zjistili, že místní skála není sopkou, ale běžným kamenným útvarem. Příběh však přesto přilákal mnoho lidí a přispěl k rozvoji turistického ruchu v této oblasti.

Dnes můžeme navštívit Komínské skály a zažít krásu této přírodní oblasti bez nutnosti věřit ve fiktivní sopku. Ale příběh zůstává a vy si ho díky pátrání redaktorky Českého rozhlasu Zlín Markéty Macháčkové a odborníka na cestovní ruch Zdeňka Urbanovského můžete poslechnout.

Seriál Záhady a tajemství Zlínského kraje můžete poslouchat i v podcastech na mujRozhlas, Spotify, Apple iTunes nebo Seznam.

Všechny díly pořadu pak najdete také ZDE.

Spustit audio

Související