Vražda ševcovského mistra Františka Bartoše v roce 1867 souvisí s historií Zlína, bez této události by se nenarodil Tomáš Baťa

14. prosinec 2022

Zlín by nebyl Zlínem nebýt podnikatele Tomáše Bati. A Tomáš Baťa by vůbec nebyl nebýt tragické události v roce 1867.

Seriál Záhady a tajemství Zlínského kraje můžete poslouchat i v podcastech na mujRozhlas, Spotify, Apple iTunes nebo Seznam.

Na konci roku 1867  byl na Zlínsku zavražděn mistr švec František Bartoš. Šel tehdy před Silvestrem prodávat své boty do Mysločovic. Chodilo se lesem přes louky do Hostišové a v lese před Hostišovou byl František úkladně zabit zlodějem, který ho usmrtil ranou polenem do hlavy.

Právě u tohoto ševce se učil tehdy mladý Antonín Baťa, který si po čase vzal svou o pět let starší mistrovou, vdovu po zavražděném Františkovi. Tím také získal dobře zavedenou ševcovskou dílnu. Se svou ženou Annou měl pak Antonín pět dětí, ze kterých se dospělosti dožily tři – známí sourozenci Anna, Antonín a Tomáš Baťovi.

Tomáš Baťa a jeho sourozenci tedy díky nešťastné události získali matku, která v nich vypěstovala houževnatost, lásku a dala jim spoustu dobrých vlastností, které je potom vedly k jejich dalším životním krokům a budoucím úspěchům.

Jaké jsou podrobnosti příběhu ševce Františka Bartoše? Jak se dostat na místo, kde došlo k jeho smrti? Je tu něco, co připomíná onu událost? To se dozvíte v dalším dílu seriálu Záhady a tajemství Zlínského kraje. Do Památníku Tomáše Bati ve Zlíně, do nedaleké obce Hostišová i za historikem Zdeňkem Pokludou se vydala redaktorka Petra Kopásková spolu s odborníkem na cestovní ruch Zdeňkem Urbanovským.

V souvislosti s tímto příběhem nám do Českého rozhlasu Zlín napsala naše posluchačka Iva Velísková a upozornila nás na akci v roce 2017, kdy nadšenci z Hostišové zrealizovali pod vedením místní kapely HOSTBAND speciální hudební představení. Díky paní Velískové (děkujeme!) tak kramářskou píseň ševci Bartošovi můžeme nabídnout i vám:

autoři: Petra Kopásková , Zdeněk Urbanovský , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související