Cestovatelské rady Expedice Z101: O jídle a zásobách

9. září 2022

Jedna ze série tematických reportáží, ve kterých nabízíme zkušenosti cestovatelů z Expedice Z101. Ty se můžou hodit všem, co se také chystají cestovat do Afriky.

1Než se Expedice Z101 vydá zpět do Afriky ve stopách Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda, využijeme bohatých cestovatelských zkušeností Tomáše Vaňourka i Lindy Piknerové. Do jejich odjezdu zpět do Afriky se každý týden zaměříme na jedno cestovatelské téma. Tentokrát to bude jídlo a zásoby.

Seriál cestovatelských rad Expedice Z101 si můžete zpestřit i výhrou v soutěži o upomínkové předměty této expedice, která bude probíhat od 12. září celkem 4x vždy v pondělí po půl třetí odpoledne ve vysílání Českého rozhlasu Zlín. Podrobnosti najdete ZDE.

„Když se vydáváte na expedice, výpravy do vzdálených oblastí, do pouště, tam, kde nikdo není, tak to nejdůležitější, co potřebujete mít s sebou, jsou kvalitní zásoby,“ začíná svou „poradnu“ o jídle Tomáš Vaňourek a mimo rady přidává i několik příhod, které na svých cestách s Lindou zažili.

Čtěte také

„Potřebovali jsme především bílkoviny, a proto jsme si s sebou vozili vepřové a hovězí konzervy. Bohužel o většinu konzerv jsme přišli hned v Egyptě, protože nám je ukradli v přístavu z auta. Co bylo pro nás špatný, že nám ukradli jídlo. To, co bylo špatný pro ty, co nám to ukradli, bylo, že to byly vepřové konzervy. A pro muslimy, si myslím, to nebylo vůbec nic dobrého,“ vzpomíná s humorem sobě vlastním Tomáš.

V reportáži se také dozvíte, jak poznávat místní kuchyni a na co si dávat pozor. To je opět okořeněno přímou zkušeností Tomáše a Lindy z jejich víc než roční cesty po Africe.

Od českého piva, moravské slivovice a vepřového masa se Tomáš vydal do zemí, kde se dá alkohol přinejlepším koupit ve specializovaných obchodech - pokud vůbec - a kde nejběžnější pochoutkou je kozí maso, případně ryby, což jsou druhy masa, kterým on rozhodně neholduje.
Ale protože součástí cesty je poznávání ve všech směrech a při návštěvě jakékoliv lokality je třeba respektovat místní zvyky a odlišnosti, přišel Tomáš na chuť i tomu, co dříve odmítal. V poušti je zásadní nejen voda, ale taky cukr, takže lednička v Georgi byla pravidelně naplněna vším, co cukr obsahuje a nutno říci, že takové plechové vychlazené Coca-Coly pod egyptskými pyramidami není špatná věc.
Na severu Afriky milují rychlé občerstvení, takže třeba v Egyptě můžete zavítat do fastfoodů s názvem Bazooka či Heartattack, přičemž tyto sítě vynikají nabídkou všeho smažené a velmi pomalou obsluhou.
V Súdánu je jediné KFC a návštěva v něm je vždy spojena s překvapením, protože zhruba v polovině případů nedostane to, co si objednáte. Lahůdkou, na kterou vás místní vždy rádi pozvou, je grilované kozí maso, které se zapíjí nápojem kombinujícím jogurt a limonádu 7Up, což je kombinace, po které cizinec s vděkem sáhne po černém uhlí.
Ostrovní etapa pak ukázala sílu francouzského životního stylu, protože ve chvílích, kdy Tomáš dorazil na Mauricius, Réunion a Mayotte, tak vzduch provoněly čerstvé bagety, jejichž nákup se stal každodenní součástí života. K tomu víno a ryba ulovená ve vodách Indického oceánu.
Mimochodem věděli jste, že na Komorech se tuňák chytá na tuňáka? Skutečně. Tady je prostě tuňáků tolik, že rybáři jako návnadu k lovu využívají jejich maso. Tomáš se tak stal svědkem tuňáčího kanibalismu.
Na ostrovech Tomáše zaujalo, že vlastně kreolská kuchyně skoro neexistuje. Chcete něco seychelského? Místní vám nabídnou kari. Chcete něco mauricijského? Místní vám nabídnou kari. Stejné kari jako ochutnáte v Indii jen s tím rozdílem, že bude připravené z hovězího masa.
Během cesty si musíte zvyknout, že budete jíst jinak a vaše tělo bude fungovat jinak. Pravidelnost jakýchkoliv návyků zůstala v Česku a na cestě zkrátka neřešíte, že nesnídáte, že si před jídlem neumyjete ruce, že vám večeře připravená z konzervy uprostřed pouště zůstala z půlky v korbě a je plná písku.
Hubnete, zadržujete vodu, máte nejrůznější střevní potíže, na které vám nefunguje nic, co máte v lékárničce z Česka a jen čekáte, až se Vaše tělo přizpůsobí novým podmínkám. A to se nakonec vždycky stalo.

Linda a Tomáš

Dobrodruh Tomáš Vaňourek jede ve stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda

Expedice Z101

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na rozhl.as/ExpediceZ101, všechny reportáže si můžete pustit i v podcastových aplikacích mujRozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související