Keňa ukazuje cestovatelům z Expedice Z101 nejen své krásy, ale i odvrácenou tvář

14. duben 2023

Expedice Z101 se na svých cestách po stopách Hanzelky a Zikmunda aktuálně nachází v Keni. A ta ukazuje cestovatelům to, co na cestě zažít nechcete. 

Cesta Expedice Z101 po stopách pánů Hanzelky a Zikmunda ukazuje, jak rychle se může atmosféra putování Afrikou měnit. Kochání nádhernou přírodou vzápětí střídají dramatické chvíle i okamžiky zmaru.

Jaké jsou nejnovější zážitky Tomáše Vaňourka z Keni? Poslechněte si v další ze série reportáží. Je až neuvěřitelné, co se tu dá za pouhý jeden týden zažít: společně s Tomášem projdeme úchvatný národní park, absolvujeme náročný přesun, budeme řešit potíže s Georgem a zprostředkovaně zažijeme dokonce i požár v hotelu.

A přidáváme opět osobní komentář cestovatelů Lindy a Tomáše:

Na Velikonoce jsme vyrazili k hranicím s Tanzanií do národního parku Amboseli, ležícího na úpatí masivu Kilimandžáro. Základnou pro objevování se nám stal místní lodgee, založený už v roce 1959 Britem, který Keňu miloval do té míry, že jeho trofeje posloužily jako výzdoby celého zařízení. Připadáme si jako v době vrcholícího kolonialismu, přičemž kulisy naší cesty do minulosti umocňuje ranní čaj s mlékem a ne příliš chutná porridge.
Na cestě zpět do hlavního města Keni Nairobi by nebylo nic zajímavého, kdybychom ji úspěšně zvládli. Opak je pravdou. V pravém předním kole se kazí ložisko, a tak nezbývá než George odstavit u silnice a sehnat odtah. Třetí pokus vyjde, chlapík na druhé straně slíbí příjezd za půl hodiny a skutečně po hodině a půl přijede. Jak se ukáže, neumí místní řidiči jezdit podle navigace, takže přijel na místo určení, jen bohužel v protisměru. A tak George míří do dalšího servisu, protože v tom prvním nás podvedli a my do hotelu, kde vyhlásí hasičské cvičení, které má trvat pár minut.
Nakonec sedíme na patníku asi 40 minut a v mezičase hasiči zjistí, že jim někdo ukradl čtyři z šesti hasících hadic a že tedy simulace zákroku odhalila poměrně zásadní nedostatek ve vybavení nejlepší požární stanice v zemi.

Linda a Tomáš

Dobrodruh Tomáš Vaňourek jede ve stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda

Expedice Z101

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na rozhl.as/ExpediceZ101, všechny reportáže si můžete pustit i v podcastových aplikacích mujRozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související