Dobrodružství Expedice Z101 pokračuje v Keni, začalo jízdou místním vlakem

9. duben 2023

Expedice Z101 se po vynucené přestávce vrátila do Afriky a pokračuje v dobrodružném putování po stopách Hanzelky a Zikmunda. Po Etiopii ji nyní čeká Keňa.

Expedici Z101 čekalo při vstupu z Etiopie do Keni hned několik výzev. Tou první byla nutnost opustit Etiopii do určitého termínu, jinak totiž hrozilo, že jejich expediční speciál George propadne státu. V Keni to pak byla například cesta vlakem.

Jak to cestovatelé Tomáš Vaňourek a Linda Piknerová zvládli, to se dozvíte v další reportáži z jejich cest.

A přidáváme opět osobní komentář cestovatelů Lindy a Tomáše:

Podařilo se nám opustit Etiopii (chce se říci konečně) a překonat jediný plně funkční hraniční přechod mezi Etiopií a Keňou v Moyale. Tímto místem chtěli z Etiopie odjet před desetiletími i Hanzelka a Zikmund, nicméně cesta z Addis v té době neexistovala, a tak to museli objet přes Somálsko. My pro změnu do Somálska z bezpečnostních důvodů po zemi nemůžeme.
A protože náš George musel v Keni na servisní prohlídku, aby lépe zvládl další cestu, cestu do Mombasy zvládáme vlakem ve druhé třídě, která je čistá, jen trochu těsná, takže to chvílemi vypadá, že Tomášovi na klíně přistane některý z Indů, jež se intenzivně zajímají o fotky, upravované v tabletu za jízdy.
Trať původně vybudovaná Brity a nedávno kompletně rekonstruována Číňany vede podél národního parku, a tak za jízdy můžeme z okna počítat slony. Máme před sebou tři dny u Indického oceánu a cestu na Bamburi Beach, kde se Hanzelka se Zikmundem potkali se svým cestovatelským vzorem Stanislavem Škulinou.

Linda a Tomáš

Dobrodruh Tomáš Vaňourek jede ve stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda

Expedice Z101

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na rozhl.as/ExpediceZ101, všechny reportáže si můžete pustit i v podcastových aplikacích mujRozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související