V Keni navštívila Expedice Z101 hřbitov i tržiště – obě tato místa úzce souvisí s cestou Hanzelky a Zikmunda

21. duben 2023

Putování Expedice Z101 po Keni vedla také na hřbitov v Nairobi, kde je pochován Stanislav Škulina, muž, který cestovatele Hanzelku a Zikmunda inspiroval k tomu, aby se vydali na své poznávací cesty.

Tušíte, jak vypadá  hřbitov v africké Nairobi? Nebo tržiště, které se sice od dob Hanzelky a Zikmunda změnilo, ale možná mnohem méně, než bychom čekali? Obojí teď můžete navštívit díky další reportáži z afrického putování Expedice Z101 po stopách Hanzelky a Zikmunda.

A přidáváme opět osobní komentář cestovatelů Lindy a Tomáše:

Cesta po stopách Hanzelky a Zikmunda nás v Keni zavedla na hřbitov, ležící vedle čtyř až šesti proudové silnice a v bezprostřední blízkosti vnitrostátního letiště, kde jsme našli hrob Stanislava Škuliny. “Stan” Škulina nebyl nikdo jiný, než muž, který Hanzelku a Zikmunda inspiroval k cestě do Afriky, protože právě on se svou ženou Marií a Helenou Lukešovou dorazili do Nairobi se Škodou Rapid o několik let dříve než jejich slavnější následovníci.

V jeden čas tak na Victoria Street v centru keňského hlavního města stála dvě československá auta s posádkou, která si povídala ryzí češtinou. Na místě jejich fotoateliéru Pegas dnes stojí obchodní dům Dynamic Mall a z historických kulis zůstalo jen několik koloniálních budov.

Z Nairobi nás česká stopa vede do Ngongu, kam Hanzelka a Zikmund v doprovodu Škuliny a Heleny Lukešové zamířili poznat pravý masajský trh. Ten je tady stále, jen se nachází v moderní stavbě, postavené za prostředky Světové banky a Masajci na sobě mají džíny. Jen někteří mají přes ramena obligátní červený převoz a my stále nechápeme, jak to, že jim není horko.

Z putování Afrikou vás zdraví

Linda a Tomáš

Více o manželích Škulinových a Heleně Lukešové najdete v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Dobrodruh Tomáš Vaňourek jede ve stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda

Expedice Z101

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na rozhl.as/ExpediceZ101, všechny reportáže si můžete pustit i v podcastových aplikacích mujRozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související