Zlínští vědci vyvíjejí robota, který usnadní pěstování rajčat v obřích sklenících

6. srpen 2021
Zprávy ze Zlínska

Rozezná poškozená rajčata a dokáže určit velikost a čas jejich sklizně. To jsou jen některé vlastnosti unikátního systému, který dokončují vědci z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

V laboratořích Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně vzniká unikátní monitorovací systém na ochranu rajčat. BERABOT (BE – Bezdínek, RA – rajčata, BOT – robot) zkontroluje každé rajče ve velkoplošných sklenících, upozorní na potencionální škůdce, předpoví sklizeň a indentifikuje nedostatky v pracovních harmonogramech.

Inteligentní robotický systém vybavený kamerami bude projíždět celým skleníkem a pečlivě analyzovat jednotlivé rostliny. Začlenění virtuální reality a umělé inteligence do provozu by mělo rostlinolékařům výrazně ušetřit čas i peníze spojené s kontrolou rostlin. Vyvíjený systém totiž dokáže vyhodnotit celkový zdravotní stav rostlin, dostatek živin i vody a také včas upozornit na plíseň i potencionální škůdce.

„Právě teď intenzivně zdokonalujeme algoritmus na detekci nejčastějšího škůdce rajčat ve skleníku - molici. Dovedu si ale představit i následné rozšíření na mšice, svilušky, housenky atd.,“ říká rostlinolékař Václav Psota z Farmy Bezdínek.

V těchto dnech dostává Berabot v laboratořích zlínské univerzity svou reálnou podobu. Hotová je hlavní nosná konstrukce, na které společně pracují vědci, datoví analytici, designéři i agronomové s rostlinolékaři. Do své finální podoby by měl dospět během následujících čtyř let. První nasazení robota ve sklenících předpokládají autoři už v příštím roce.

autoři: Roman Verner , Růžena Vorlová | zdroj: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Spustit audio

Související