Záhlinický pivovar a sladovna: Tradice a řemeslo od roku 1895, dnes i světový unikát při výrobě sladu
Záhlinice na Kroměřížsku se pyšní jedním unikátem. V tamní sladovně zpracovávají ječmen už 125 let tradiční humnovou technologií. A jako jediní na světě vyrábějí touto metodou všechny druhy sladu.
Tušíte, co je to vidrování, maltomobil nebo humnová technologie? Všechny tyto pojmy používají ve sladovně v Záhlinicích na Kroměřížsku. V roce 1895 tam skupina akcionářů nechala vystavět pivovar a o čtyři roky později také sladovnu. Ta vyrábí slad klasickou humnovou technologií dodnes a nejenom tím patří ke světovému unikátu.
Do záhlinické sladovny se vydala naše redaktorka Českého rozhlasu Zlín Silvie Pospíšilová, můžeme vám tak nabídnout reportáž i fotografie:
Tento článek je součástí seriálu reportáží Českého rozhlasu Zlín KOŘENY. Všechny jeho díly najdete ZDE.
Související
-
Z izolatéra střech pivovarníkem: Jiří Dobrovský z Kvasic na Kroměřížsku proměnil koníčka v profesi
Pozvání do studia Českého rozhlasu Zlín přijal Jiří Dobrovský z Kvasic na Kroměřížsku, který provozuje malý pivovar.
-
Pivovar v Uherském Brodě osiřel. Pivo se bude vařit v Černé Hoře
Výroba piva se v těchto dnech přesouvá z Uherského Brodu na Blanensko. Ve Zlínském kraji tak končí poslední z velkých pivovarů.
-
Muž, který naučil Broďany pít pivo. Poznejte Františka Janáčka, zakladatele pivovaru Janáček
Janáček byl rozený podnikatel. Neustále cestoval, byl v Rusku, Švédsku a dalších evropských státech.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.