Pivovar v Uherském Brodě osiřel. Pivo se bude vařit v Černé Hoře

10. červenec 2020 09:00

Výroba piva se v těchto dnech přesouvá z Uherského Brodu na Blanensko. Ve Zlínském kraji tak končí poslední z velkých pivovarů.

Ukončení výroby v Uherském Brodě potvrdil nezávislý starosta města Petr Vrána.

Podle vyjádření mluvčí skupiny Pivovary Lobkowicz Group Martiny Huskové pro Euro.cz by uherskobrodské pivo na čepu a v obchodech mělo být stále k dostání. Bude se vařit o 120 kiometrů dál, v pivovaru Černá Hora, který také patří do zmiňované skupiny.

Čtěte také

Desítky zaměstnanců už zůstaly doma.

V kraji už tako skončily s výrobou piva všechny velké pivovary. Pivo se už nevaří v Uherské Ostrohu a ani v Jarošově.

Firma k zastavení produkce piva uvedla jenom nekonkrétní vyjádření s odkazem na situaci na trhu způsobenou koronavirem.

Pivovar Uherský Brod osiřel

„Několikaměsíční krizová opatření, která byla vládou zavedena v souvislosti s onemocněním covid-19, se samozřejmě odrazila na fungování řady podniků a segment pivovarnictví nevyjímaje. Stejně jako další firmy v tomto odvětví, tak i pivovary ze skupiny Lobkowicz zaznamenaly propad v prodeji sudového piva na českém i zahraničním trhu. Situaci jsme řešili operativně a snažili se tyto dopady minimalizovat,“ napsala Českému rozhlasu Zlín mluvčí Pivovarů Lobkowitz Martina Husková.

Pivovar Uherský Brod osiřel

Hospodářský výsledek pivovarské skupiny Pivovary Lobkowitz, kterou vlastní čínská skupina CITIC, skončil v roce 2018 ztrátou 455,1 milionu korun po zdanění.

Informace vyplývají z výroční zprávy a účetní závěrky za rok 2018 společnosti, která byla v obchodním rejstříku založena teprve 1. července 2020. Meziročně se tak hospodaření firmy propadlo o více než 536 milionů korun, když v roce 2017 skončilo v kladných číslech – zisk činil 81,28 milionu po zdanění.

Pivovar Uherský Brod osiřel
Pivovar Uherský Brod osiřel

Pivovar Uherský Brod vybudoval v roce 1894 František B. Janáček. Pivovary Lobkowicz patří mezi pět největších pivovarnických společností na českém trhu. Zahrnují sedm regionálních pivovarů, kromě Uherského Brodu to je Jihlava, Protivín, Rychtář, Klášter, Vysoký Chlumec a Černá Hora. Vlastníkem akcií Pivovarů Lobkowicz je firma Lapasan, v níž drží většinový podíl čínská společnost CEFC.

autor: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související