Muž, který naučil Broďany pít místo slivovice pivo. Poznejte Františka Janáčka, zakladatele pivovaru Janáček

Janáček byl rozený podnikatel. Neustále cestoval, byl v Rusku, Švédsku a dalších evropských státech.

František Bedřich Janáček se narodil se do rodiny hostinského v Ransku na Vysočině jako jedno z devíti dětí. To ho zřejmě přivedlo na cestu pivovarského řemesla.

Uherský Brod, Komňa, Nivnice nebo někde na cestě? Víme, kdy se Komenský narodil, nevíme ale kde

Citáty Jana Amose Komenského platí dodnes

Muzea, školy, náměstí, parky, ulice, sochy, časopisy, konference, dokonce i typ písma nebo anketa o nejoblíbenějšího učitele. To vše vzniklo nebo bylo pojmenováno z úcty k učiteli národů Janu Amosi Komenskému.

Byl sládkem ve Zlíně, v Napajedlích a pak také v Berlíně, kde nasbíral cenné zkušenosti. Ty zúročil, když si pronajal panský pivovar v Uherském Brodě.

A neshody s majitelem pivovaru Albrechtem Kaunicem Janáčka přivedly k myšlence na stavbu vlastního pivovaru. Ten založil v roce 1894 a za rok zahájil výrobu piva.

„Bylo to v kraji, který byl přímo zamořen pitím pálenky a kořalky. Pivo tu pil málokdo. Byla to odvaha, vytlačit letitý zvyk pití “gořale“ a nahradit jej jiskřícím darem úrodných polí – pivem,“ píše se na stránkách města Uherský Brod.

„Musel být velmi zdatný pivovarníkem, zavedl novou recepturu, vyráběl ho jinak,“ vysvětluje historik Radek Tomeček.

Podle něj se František Bedřich Janáček zapojil i do obecní politiky, stál i založení Městské spořitelny Královského města Uherský Brod.

Janáček postupně zapojil do řízení pivovaru své syny. Ve třicátých letech se v Uherském Brodě vařilo až padesát hektolitrů piva. Úpadek pivovaru začal v roce 1948 po znárodnění komunisty.

Pivovar v Uherském Brodě
autor: Andrea Kratinová
Spustit audio

Související