Ne komunismu. Z klíčů, které lidé darovali v Uherském Brodě, je vlajka pod dohledem Komenského

Svobodu si vážíme, když ji nemáme, řekl při odhalení památníku 17. listopadu v Uherském Brodě Stanislav Zajíček, který byl jednou z hlavních postav listopadových událostí.

Památník má tvar české vlajky a je zhotovený zhruba z 6000 klíčů, které město získalo veřejnou sbírkou. Autorem díla je Marek Vráblík, rodák z Uherského Brodu.

Práce na vzniku památníku trvala Vráblíkovi zhruba čtyři měsíce. Součástí vlajky z klíčů je také stylizovaný uzel, který má podle autora kolemjdoucí vybídnout, aby nezapomínali. „Byla to pro mne velká výzva. Představil jsem si, že každý z klíčů, který jsem dostal, je prostor, který člověk obývá a který si klíčem uzavírá. Ale tím, že ten klíč daroval, se vlastně otevřel a poskytl něco, co je jeho vlastní, něco přímo ze sebe," uvedl Vráblík.

Klíče mohli zájemci od loňského listopadu odevzdávat do sběrných boxů na několika místech ve městě. Klíč patří k symbolům listopadových událostí roku 1989.

Klíče poslalo kromě lidí z Brodu a okolí také několik přispěvatelů z Jihomoravského kraje. Radnici se podařilo nashromáždit klíče o celkové váze 73 kilogramů.

Související